Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva odbrane - | K-013 Portal

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva odbrane

zastitnik gradjana, zoran pasalic

Zaštitnik građana pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije na osnovu pritužbe Vojnog sindikata Srbije da je u toku obavezna vakcinacija pripadnika Vojske Srbije koju, kako navode, „po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sprovode sve celine Vojske Srbije“.

Zaštitnik građana tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima sindikata da se pripadnicima Vojske Srbije koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

„Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isklјučivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena“, rekao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti lјudskih prava, član 14, koje daje okvir da nacionalno zakonodavstvo, Ustavom Republike Srbije u članu 21 i Zakonom o zabrani diskriminacije gde se u članu 2 govori o tome šta se ima smatrati diskriminacijom.

Zaštitnik građana podseća i da Konvencija o lјudskim pravima i biomedicini propisuje da interesi i dobrobit lјudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlјe može se izvršiti samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.