Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto 15 bukvara u Srbiji - nova školska godina, a dileme oko udžbenika stare - | K-013 Portal

Zašto 15 bukvara u Srbiji - nova školska godina, a dileme oko udžbenika stare

skola, djaci, udzbenici

Komisija za zaštitu konkurencije analizirala je stanje na tržištu udžbenika za osnovne škole i istakla da godinama dominira jedan izdavač, zbog čega je Ministarstvu prosvete upuputila preporuku da se propišu jasni kriterijumi na osnovu kojih će se škole opredeljivati za udžbenike - nova školska godina, a dileme oko udžbenika stare.

Od ideje da đaci od 1. septembra uče iz jedinstvenih školskih knjiga za srpski jezik, istoriju i geografiju, izgleda nema ništa, prenosi RTS.

I ova školska godina počeće bez nacionalnih udžbenika. Razlog je činjenica da je Zakon o udžbenicima ostao nepromenjen. Usvojene su izmene i dopune više zakona iz oblasti obrazovanja, ali o udžbenicima, u tom smislu, nije bilo reči.

Svaka osnovna škola na četiri godine bira udžbenike i izdavače za dva određena razreda - prvi i peti, drugi i šesti, treći i sedmi i četvrti i osmi, a izdavač je obavezan da po ugovoru isporučuje školske knjige.

Kada prođu četiri godine, izdavači opet ulaze u škole kako bi se potpisali novi ugovori. U Srbiji udžbenike pripremaju, objavljuju i distribuiraju izdavači registrovani u APR-u.

Po Zakonu o udžbenicima, stranci ne mogu da se bave izdavanjem jedinstvenih nacionalnih udžbenika, pa je prvobitna ideja bila da njihovo štampanje bude prepušteno državnom Zavodu za udžbenike, ali se njima, do danas, niko nije obratio.

"Ideja da Zavod za udžbenike objavljuje komplet iz takozvanih identitetskih predmeta je izvanredan. Očekujemo realizaciju i zakon je pripremljen u tom duhu. Predat je nadležnim institucijama i očekujemo da će po izboru nove Vlade već biti usvojen i da će Zavod dobiti svoje mesto i ulogu u onome što je najvažnije, a to su srpski jezik, istorija i geografija", kaže Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

"Maltretiranje veliko i skupo"

Komisija za zaštitu konkurencije analizirala je stanje na tržistu udžbenika za osnovne škole i istakla da godinama dominira nemačka "Klet grupa", zbog čega je Ministarstvu prosvete uputila preporuke za poboljšanje situacije. Preporučeno je da se propišu jasni kriterijumi na osnovu kojih će se škole opredeljivati za udžbenike.

"Zašto 15 Bukvara U Srbiji? Koliko je tržište Srbije, od Subotice do Kosovske Mitrovice, da bi 15 bukvara bilo na stolovima prosvetnih radnika, pa da biraju, kad je 30 slova prikazano u svakom od tih bukvara na identičan način", ističe Ivanovićeva.

Roditelji kažu da nabavljaju udžbenike po principu što lakše i jednostavnije, najčešće onako kako predloži škola. Na pitanje zašto uvek isti izdavači, od direktora dobijaju odgovor da sa njima imaju najbolju saradnju. Negde je moguća kupovina preko škole, a roditelji se mogu opredeliti i za knjižare, po spisku koji škole objavljuju na sajtu.

"Maltretiranje je veliko jer su različite izdavačke kuće, pa na više mesta mora da se traži. Mnogo koštaju udžbenici", kaže jedna majka troje dece.

Roditelji starijih đaka odlučuju se za polovne udžbenike

Na tržištu udženika u Srbiji godišnje se zaradi više od 80 miliona evra. Cene đačkih knjiga ove godine su više za oko 2.000 dinara nego 2021. godine. Kompleti su od 12.000 dinara za najmađe učenike, do 20.000 dinara za đake u starijim razredima.

Neki roditelji, naročito strijih đaka, odlučuju se za polovne udžbenike koji se najčešće prodaju u Kosovskoj ulici, gde svakodnevno bude nekoliko uličih prodavaca. I oni su, kažu, malo podigli cene.

Kompleti udžbenika Zavoda su najjeftiniji, a prosečna cena je od 790 dinara za osnovnu školu do 900 dinara za srednjoškolce. Cene školskog pribora variraju jer je ponuda velika, a osnovni komplet može da se kupi već za 1.000 dinara.

Iako su udžbenici nekada najpoznatije izdavačke kuće jeftiniji od ostalih, njihova zastupljenost na tržištu je samo pet odsto. Redova, takođe, ispred knjižara Zavoda za udžbenike nema i stiče se utisak da je blizu kraj, a ne početak školske godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.