Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Završen protest u Beogradu, najavljena nova blokada puteva i mostova sledeće subote - | K-013 Portal

Završen protest u Beogradu, najavljena nova blokada puteva i mostova sledeće subote

protest u beogradu, srbija, protest

Protest ekoloških aktivista u Beogradu završen je ispred zgrade Radio televizije Srbije.

Okupljeni su prethodno, sa Trga Republike gde su na početku protesta govorili i neki od uhapšenih na subotnjim protestima u koloni došli do zgrade RTS. Uz zvižduke su kritikovali rukovodstvo RTS zbog načina izveštavanja. Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović je rekao u zgradi RTS "žive mrak i laž".

Prema njegovim rečima, građani žele da čuju šta se dešava u Srbiji.

"Moramo preuzeti na sebe da one koji ne znaju obavestimo, one koji sede kući uključimo...", rekao je on.

Prethodno je na Trgu Republike aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio da će i sledeće subote biti organizovane blokade mostova i saobraćajnica širom Srbije.

\Istakao je narod u Gornjim Nedeljicama, Pranjanima, Rekovcu i Dobrinji neće mirno gledati kako im, kako je naveo, "(predsednik Srbije Aleksanar) Vučić i Rio Tinto natapaju zemlju sumpornom kiselinom".

Naglasio je i da se ključna reč do aprila sledeće godine (za kada su najavljeni izbori na svim nivoima) zove ustanak.

Na skupu je zatraženo i da se saopšti ko je naredio policiji u Šapcu da se povuče i da potom batinaši krenu na građane, kao i da oni koji su tukli građane budu uhapšeni i procesuirani. Istaknuto je i da Šapčanin Dragan Miloravić Crni mora biti odmah pušten na slobodu, te naglašeno da građani neće odustati od svojih zahteva i da će protesti i sutra biti organizovani.

Odbornik iz Valjeva Željko Trifunović je rekao da je juče protest u Valjevu bio miran dok policija nije, kako je naveo "dobila nalog šefa mafije sa Anrićevog venca".

Trifunović je rekao i da mu to nije bilo prvo hapšenje, te da neće odustati od borbe i zbog svoje dece. Rekao je da je juče Srbija ustala i pobunila se, te dodao da to nije bio slučaj samo u velikim gradovima već i u malim mestima.

Član Stranke slobode i pravde Brajan Brković rekao je da postoji opasnost da ako sve ostane ovako kako jeste, postoji opasnost da Novi Sad ostane bez Fruške gore, Futoškog parka i priobalja.

"Zato smo juče u Novom Sadu bili u blokadi mosta i videli na šta je spreman državni aparat na čelu sa Vučićem i Vulinom. Znamo da im nije strano da udaraju mlade, stare, žene i muškarce, šta očekivati od policije koju vodi prvi maneken Srbije. A zašto je to tako? Jer se boje ljudi, jer te ne mogu kupiti ni obmanuti. Posle svega juče veliki vođa bi hteo drugi narod, ali ovde narod bira vlast! Čeka nas mnogo opasnosti, ali najbitnije je da svi budemo rame uz rame. Rekao je Vučić 'Malo vas je bilo', ali imam vest za njega - biće nas još više", rekao je Brković na protest u Beogradu.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović su ponovili da je juče u Šapcu čovek sa bagerom krenuo na građane koji su mirno protestovali, i da su iza bagera išli batinaši sa letvama i čekićima.

Zelenović je rekao i da su građani besni zbog svega što se dešavalo i da se na plaše.

"Juče je neko izdao naredbu da se povuče naša policija, nije to Vulinova i Vučićeva policija, to je naša policija i hoćemo da znamo ko je izdao naredbu da se povuče policija i batinaši napadnu goloruki narod", rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, batinaši u Šapcu su išli i od jednog do drugog građanina i govorili im da znaju gde stanuju.

"Znamo i mi gde oni stanuju", rekao je Zelenović i ponovo zatražio da se "da ime" onog ko je naredio policiji da se povuče.

Veselinović je rekao da su se građani okupili u centru Beograda kako bi pokazali solidrnost i da traže da se puste svi uhapšeni. Naglasio je i da okupljeni zahtevaju da svi koji su tukli ljude budu uhapšeni.

Advokatica Danijela Nestorović je navela i da broj okupljenih govori da je ljudima u Srbiji "dosta svega" i da, kako je istakla, i večeras pokazuju da neće dati ni vodu, ni zemlju, ni vazduh.

Otvorena građanska platforma "Akcija", Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zakazali su protest sa zahtevom za "hitno ukidanje pritvora čoveku koji je juče u Šapcu, na protestu sprečio da bager pogazi građane".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.