Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Završena žetva pšenice, prinosi dobri, ratari nezadovoljni cenom - | K-013 Portal

Završena žetva pšenice, prinosi dobri, ratari nezadovoljni cenom

zavrsena zetva psenice, zetva psenice

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a ukupan prinos je oko 3,4 miliona tona, kazala je danas direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Saković.

"Požnjeveno je oko 98 odsto pšenice i može se smatrati da je žetva završena jer ostatak od dva odsto neće bitnije promeniti podatke o ukupnom prinosu od skoro 3,4 miliona tona", rekla je Savović.

Dodala je da je prosečan prinos po hektaru 5,7 tona i da je do sada najveći, a da je ostvaren na 595.000 hektara.

Ona je rekla da su za poslednjih osam godina najbolji rezultati ostvareni 2016/2017. godine kada je ukupno požnjeveno 3,11 miliona tona pšenice sa 610.000 hektara, a da je prosek po hektaru bio 5,1 tonu, dok je 2018/2019. godine ukupan prinos sa 650.000 hektara bio 3,19 miliona tona, a prosečan prinos 4,9 tona po hektaru.

Savović je rekla da je prinos iznad očekivanja s obzirom na sušu, a da je kilogram pšenice u poslednje dve nedelje na domaćem tržištu koštao od 19,30 dinara do 20,60 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je prinos iznad proseka.

"Prinosi su bolji nego prošle godine, a pšenica je visokog kvaliteta, ali smo nezadovoljni cenama jer mlinari se kartelski ponašaju i nude niže cene nego izvoznici", rekao je Jakšić.

On je ocenio da je poskupeo sav repromaterijal i da ga ne prati cena pšenice koju mlinari plaćaju oko 23 dinara sa PDV-om, ali da pritiskaju otkupljivače da je smanje.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.