Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog umanjenja penzija, radnici iz ‘opcije pet’ traže hitan razgovor u Ministarstvu rada - | K-013 Portal

Zbog umanjenja penzija, radnici iz ‘opcije pet’ traže hitan razgovor u Ministarstvu rada

srbija, penzija, pet godina do penzije

Radnici koji su napustili preduzeća po opciji socijalnog programa „pet godina do penzije“ zahtevaju razgovor u Ministarstvu rada zato što ponovo plaćaju kaznene poene državi od svojih penzija.

U Udruženju „Opcija pet“ za agenciju Beta rečeno je da je juče upućeno pismo nadležnom ministarstvu i očekuje se brzi poziv na razgovore kako bi se pronašlo rešenje.

Tehnička vlada je u oktobru 2020. godine ukinula zaključak iz 2016. godine kojim se svim radnicima iz ovog socijalnog programa priznaju pune penzije.

To znači da je ponovo „aktivirano“ trajno umanjenje do najviše 20,4 odsto mesečno, budući da ti penzioneri osim godina staža ne ispunjavaju i drugi uslov, navršenih 65 godina života.

Aleksandar Petrović koji je otišao iz kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ 2011. godine uz socijalni program i u međuvremenu se penzionisao, danas je primio oktobarsku penziju umanjenu za 5000 dinara.

On kaže da će mu penzija biti „tanja“ 60.000 godišnje.

Navodi i da će zahvaljujući ponovnom uvođenju kaznenih poena za penzionere „opcije pet“ država u svoju kasu da stavi ukupno oko sedam milijardi dinara godišnje.

Petrović je predsednik Udruženja „Opcija pet“ koje okuplja bivše radnike Zastavinih fabrika iz Kragujevca, kruševačkog „14.oktobra“, „Goše“ iz Smederevske Palanke, „Prve petoletke iz Trstenika“, „Slobode“ iz Čačka i dr.

Prema rečima Petrovića, opciju pet socijalnog programa koristilo je oko 6.300 radnika u Srbiji koji su kao tehnološki višak otišli iz preduzeća u periodu od 2010. do 2014. godine.

On je naveo da im je takav socijalni program onda garantovao pune penzije čim steknu jedan od uslova – godine staža ili starosni.

Međutim, primenom Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju iz 2015. godine, dobili su kaznene poene na penzije jer većina u trenutku penzionisanja ne ispunjava potrebne godine života.

Posle godinu i po dana protesta, pregovora i peticija za izmenu zakona i izuzeće, radnici „opcije pet“ su se izborili da 25. marta 2016. godine Vlada Srbije donese zaključak da im se prizna razlika i nastave da primaju pune penzije, što je važilo sve do septembra ove godine.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.