Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zdravstvene podatke nam čuvaju besplatni antivirusi i stari kompjuteri - | K-013 Portal

Zdravstvene podatke nam čuvaju besplatni antivirusi i stari kompjuteri

zdravstvene knjizice podaci

Jesu li naši zdravstveni podaci bezbedni kada ih lekarka ukuca na starom kompjuteru koji koristi Windows XP i besplatni antivirus program?

Iako je zdravstvo sve više digitalizovano i dalje ne postoji strateško planiranje razvoja i održavanja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), iako je to i zakonska obaveza Vlade Republike Srbije, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

To je dovelo i do zakasnelog i nedovoljnog razvoja i održavanja zdravstvenih informacionih sistema.

Ne postoje ni propisi koji definišu kada je potrebna zamena računara pa se u mnogim domovima zdravlja ili bolnicama koristi zastarela oprema.

Što su računari stariji, to su i manje pouzdani, navodi se u izveštaju DRI.

Sa druge strane, ne postoji ni dovoljno novca za kupovinu novih kompjutera, ali ni servera, štampača, pa ni operativnih sistema ili softvera.

Osim opreme, nedostaje i IT stručnjaka u zdravstvenim ustanovama. Ne postoje ni precizne procedure što otežava i usporava obučavanje novih zaposlenih.

Zbog toga se u nekim ustanovama koriste besplatni antivirusi koji su i ranjiviji, pa su samim tim i bezbednostni rizici veći. Više o tome možete videti u video intervjuu sa Sanjom Kekić, predsednicom organizacijom ISACA Belgrade.

Zbog toga je, ističe DRI, neophodno da se prilikom pripreme finansijskih planova osgira stabilno finansiranje za održavanje informacionih sistema.

(NovaEkonomija)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.