Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Znate li šta je BLOKING – krivac za vrućine u Srbiji? - | K-013 Portal

Znate li šta je BLOKING – krivac za vrućine u Srbiji?

sta je bloking

Klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević kaže da je krivac za ovako toplo vreme koje traje danima fenomen zvani bloking.

Šta je bloking?

Đurđević objašnjava da je to jedna vrsta cirkulacionog sistema velikih prostornih razmera od nekoliko hiljada kilometara.

“Radi se o sistemu visokog pritiska. Mi kada gledamo severnu hemisferu, imamo neka mesta gde je nizak pritisak, mi to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima”, rekao je Đurđević.

“Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira, onda tu vrstu cirkulacija kada imamo tako visok pritisak nazivamo blokingom. On u principu blokira vreme koje bi trebalo nekom mestu da dođe”, naveo je on.

U Zapadnoj Evropi je sada prijatno vreme, a Đurđević kaže da je to upravo zbog toga što se ona nalazi na periferiji tog blokinga, a centar blokinga je trenutno iznad nas.

“Od našeg regiona pa sve do severa, do Skandinavije su izuzetno visoke temperature već danima i situacija bez padavina”, kaže Đurđević.

Na pitanje da li je taj bloking opasan, Đurđević kaže da je to standardni cirkulacioni sistem i da se dešava.

“Ne radi se o nekoj izuzetnoj atmosferskoj pojavi, jedino u situaciji kada se vreme zamrzne i tako danima manje-više imamo istu stvar, onda mogu da se dese ovakve stvari da imamo jako visoke temperature”, naglasio je Đurđević.

Ističe da je ne samo pojava blokinga posledica klimatskih promena, nego i to koliko se često takve situacije javljaju, kao i to koliko su uporne u smislu ostajanja.

“I u prošlosti smo imali te situacije, ali trenutno pošto ima manje leda na Severnom polu u odnosu na ekvator, malo je usporeno to premeštanje vremenskih sistema, pa se često desi da se atmosfera na neki način zamrzne i da imamo danima isto vreme”, objasnio je Đurđević.

Biće sve više i intenzivnije

“Ovakvih situacija će biti sve više i biće malo intenzivnije nego sada”

Izveštaj UN, koji treba da bude objavljen 2022. godine, kaže da će se neizbežno zbog klimatskih promena život drastično promeniti. Ukoliko se ništa ne promeni, godišnje će umirati 95.000 Evropljana od toplotnog udara, a ukoliko temperatura poraste za tri stepena, 200 miliona ljudi je u riziku. Đurđević kaže da su se te cifre već događale.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.