Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website ZR: Zbog zagađenja vazduha kafileriji zabranjen rad 5 godina i kazna 4,5 miliona dinara - | K-013 Portal

ZR: Zbog zagađenja vazduha kafileriji zabranjen rad 5 godina i kazna 4,5 miliona dinara

kafilerija zrenjanin, zagađenje vazduha, zrenjanin

Pet godina zabrane rada kao zaštitna mera i kazna od 4,5 miliona dinara presudio je prvostepeno zrenjaninski Privredni sud u postupku protiv kafilerije Prekon, zbog čijeg rada i zagađivanja su građani mesecima protestvovali u ovom gradu, piše list Danas.

U presudi se navodi da firma „Prekon“, koja se bavi reciklažom nemetalnih otpadaka i ostataka, kao pravno lice, i direktor S. P. kao odgovorno lice, u prvih šest meseci 2016. godine nisu obavili merenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, na emiteru Kur-Majerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje i na taj način počinili su privredni prestup povredom Zakona o zaštiti vazduha”, Bivšem direktoru S. P. koji je bio drugookrivljeni, izrečena je jedinstvena novčana kazna u iznosu od 300.000 dinara, a četvrtookrivljenom S. P. 200.000 dinara, dok je S. J. osobođen optužbe.

Oni su proglašeni odgovornim i za neprimenjivanje mera za smanjenje neprijatnih mirisa iz pogona. Kako se navodi u obrazloženju presude, tokom 2015. i 2016. godine obavljana su merenja akroleina, vodonik sulfida i amonijaka.

Institut za zaštitu na radu u Novom Sadu izmerio je prekoračenja ovih gasova, za koje je konstatovano da potiču od okrivljenog pravnog lica.

Okrivljena strana iznela je odbranu da je optužni predlog zasnovao na graničniku, odnosno pragu osetljivosti, koji nije definisan nijednim pozitivnim propisom.

( Danas )



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.