Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zrenjanin: Radnici iz Vijetnama ipak nisu preseljeni na drugu lokaciju - | K-013 Portal

Zrenjanin: Radnici iz Vijetnama ipak nisu preseljeni na drugu lokaciju

linglong, radnici iz vijetnama, zrenjanin

Radnici iz Vijetnama angažovani na izgradnji kineske fabrike Linglong, koji žive u nehumanim uslovima, nisu danas preseljeni na drugu lokaciju kako su objavili pojedini mediji.

To je potvrdio i Ngijen Van Tri, koji je zbog razgovora sa novinarima dobio otkaz.

On je rekao da su u Zrenjanin došli pre pet meseci i da ih je agencija koja je organizovala posao prevarila kao i da, kako je naveo, „ništa nije tako kako im je obećano“, da su im pasoši oduzeti, da nemaju novac i da žele da idu kući.

Aktivista Zrenjaninske akcije (ZRAK) Mišo Živanov rekao je da su aktivisti ZRAK, čim se sinoć pojavila informacija o izmeštanju radnika, došli do baraka i uverili se da su tu samo automobili privatnog obezbedjenja, a da su radnici iz Vijetnama u istim prostorijama.

„U Srbiji ljudi znaju kako neki radnici žive, ali ovo je bukvalno moderno ropstvo na delu“, rekao je on i navodeći da su radnici dobili po jednu platu od maja ove godine i da im nisu vraćeni pasoši, dodao da su oni „zatočenici rukovodstva Linglonga i našeg sistema“.

Živanov je ukazao da ZRAK želi da pomogne tim radnicima i da su im i tokom prethodnih dana donosili solidarnu pomoć.

„Oni nemaju ni odeću za zimske uslove, podelili smo im čarape, obuću, zimsku odeću, a i dalje radimo da im se pomogne u želji da odu odavde“, rekao je on.

Aktivista Gradjanskog preokreta Dušan Kokot rekao je agenciji Beta da za sve koji prate izgradnju fabrike Linglong dešavanje sa radnicima nisu iznenadjenje i da su te „strašne slike bile očekivane“.

„Ako ta fabrika već dve i po godine može da krši sve zakone, ako država to ignoriše, ako na prijave i upravne sporove niko ne reaguje, pa ni inspekcija rada… zaista bi bilo glupo očekivati da će status zaposlenih, a i onih koji će da rade, da bude u skladu sa zakonima Srbije“, rekao je Kokot.

Istakao je i da je tom investitoru „sve dozvoljeno“, i ako može da krši zakon o planiranju i izgradnji, životne sredine, o državnoj pomoći zašto ne bi kršio i zakone o radno pravnom statusu zaposlenih.

Radnicima iz Vijetnama, od kojih su neki pred kamere izašli u papučama, bez čarapa i slabo odeveni, organizacija Solidarna kuhinja podelila je hranu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.