Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zrenjaninci pokrenuli peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima - | K-013 Portal

Zrenjaninci pokrenuli peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima

zrenjanin, zrenjaninska akcija ZRAK

Zrenjaninska akcija (ZRAK) pokrenula je onlajn peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine.

Tim zakonom omogućeno je privatnom investitoru da Fabriku vode u Zrenjaninu poveže sa komunalnim sistemom vodosnabdevanja.

"Ta izmena zakona je urađena na osnovu jedinog primera, Zrenjanina. Međutim, ova izmena važi za sve lokalne samouprave u Srbiji. Pitanje je trenutka kada će se ovaj zakon primeniti u nekom drugom gradu ili opštini", navode u ZRAK-u, objašnjavajući zbog čega u peticiji traže ukidanje te odredbe.

Upozorili su da se i u zemljama u kojima su načela tržišta neprikosnovena ona ne primenjuju kada je reč o snabdevanju vodom za piće zbog čega je izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. "ozbiljan anahronizam".

"Namera da se u delatnost snabdevanja vodom za piće privuku privatna ulaganja, što je bilo jedino obrazloženje izmene zakona u postupku donošenja, predstavlja katastrofalno nerazumevanje značaja ove delatnosti", smatraju u ZRAK-u.

Smatraju i da nepovredivost privatne svojine omogućava privatniku da donosi odluke bez ikakvog polaganja računa građanima.

"Zrenjanin je zbog javno-privatnog partnerstva već 17 godina žedan. Javni novac svih poreznika prebacivan je kako bi privatnik omogućio rad fabrike. Novac je potrošen, fabrika ne radi, a narod je žedan", poručuju iz ZRAK-a.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pre dva dana da razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u tom gradu.

U ZRAK-u su apsolutno protiv ovakvog stava države i izjavu Ane Brnabić vide kao deo predizbornog obećanja.

"Opet ignorišu svoje građane i rade u korist krupnog kapitala. Naš novac koriste u svoju korist i korist samo njima znanih investotora. I jednom za svagda: ne postoji investitor koji će raditi u korist građana, a na uštrb svog profita", izjavio je Bekim Rukeci iz ZRAKA.

Poručio je vlastima da povuku investitora, otkupe fabriku, zamene vodovodne cevi, prošire kapacitete fabrike i reše to "onako kako je jedino moguće".

"U protivnom, eto nas na ulicima. Ovog puta puno radikalnije i sa zahtevima koji vam se pred izbore neće svideti", kazao je Rukeci.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS