Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Američki ratni brodovi prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina protestvovala - | K-013 Portal

Američki ratni brodovi prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina protestvovala

americki raatni brodovi, tajvanski moreuz

Američki ratni raketni razarač i patrolni brod Obalske straže SAD prošli su kroz Tajvanski moreuz u okviru rutinskih operacija kroz osetljivi plovni put koji odvaja Tajvan od Kine koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom.

Prisustvo američki ratnih brodova dolazi u jeku vojnih tenzija između Tajvana i Kine u poslednje dve godine i nakon prošlonedeljnog izvođenja kineskih pomorskih manevara tokom kojih su ratni brodovi i borbeni avioni kineske armije vežbali nadomak jugozapada i jugoistoka ostrva, prenosi Rojters.

Razarač američke ratne mornarice sa navođenim raketama klase Arli Brk, u pratnji patrolnog broda obalske straže "Monro", plovili su "kroz međunarodne vode u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju američke mornarice.

"Zakoniti tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde međunarodno pravo to dopušta", navodi se u saopštenju.

Kinesko Ministarstvo odbrane protestovalo je zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i Obalne straže.

U saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva ovaj potez je nazvan provokativnim i ocenjuje se da pokazuje da su SAD najveća prijetnja miru i stabilnosti i kreator bezbednosnih rizika u Tajvanskom moreuzu, prenosi AP.

"Izražavamo snažno protivljenje i oštru osudu", navodi se u saopštenju.

Obalske straže SAD i Tajvana razgovarale su ovog meseca nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a Kina je osudila taj sporazum.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Kine se kaže da je "Tajvan neotuđivi deo Kine" i poručuje da Kina neće tolerisati bilo kakvo mešanje u svoja "unutrašnja pitanja".

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.