Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website AP i CNN: Džozef Bajden novi predsednik SAD - | K-013 Portal

AP i CNN: Džozef Bajden novi predsednik SAD

amerika, džozef bajden, izbori

Kandidat demokrata Džozef Bajden pobedio je na predsedničkim izborima u SAD, objavili su danas agencija Asošiejted pres (AP) i televizija Si-En-En (CNN).

Agencija AP je proglasila pobedu Bajdena nad predsednikom SAD, republikancem Donaldom Trampom, nakon što je projektovala da će kandidat demokrata osvojiti saveznu državu Pensilvaniju.

Osvajanjem Pensilvanije, koja daje 20 elektora, Bajden je "skupio" 284 elektorska glasa. Za pobedu je bilo potrebno "skupiti" najmanje 270 od 538 elektora.

AP je potom proglasio pobedu Bajdena i u Nevadi, još jednoj od ključnih saveznih država, posle koje bivši potpredsednik SAD ima 290 elektora, a Tramp 214.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Ako njegova pobeda bude zvanično potvrdjena, Bajden će postati 46. predsednik SAD.

Potpredsednica SAD postaće senatorka Kamala Haris, koja će biti prva žena, prva crna osoba i prva osoba sa južnoazijskim poreklom na toj funkciji.

Izbori su održani u napetoj atmosferi, posle višemesečne zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa koja je u SAD odnela više od 240.000 života.

Uz pandemiju, prethodne mesece u SAD obeležili su i antirasistički protesti, započeti krajem maja, koji su ponegde prerastali u nemire.

Proglašenje pobede Bajdena usledilo je četiri dana posle izbora, a tokom tog perioda vladala je velika neizvesnost.

Tramp od izborne noći optužuje demokrate za kradju izbora, ali za to ne navodi nijedan dokaz, i najavljuje da će pokušati da ospori rezultate pred Vrhovnim sudom SAD.

Dosadašnji predsednik se protivio brojanju glasova posle izborne noći, iako su neke savezne države propisale da su važeći i listići koji poštom stignu posle izbornog dana.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine je putem pošte glasalo više od 65 miliona Amerikanaca. U nekim državama na snazi su propisi koji ne dozvoljavaju da brojanje glasova pristiglih poštom počne pre izbornog dana, a u drugim pre zatvaranja birališta.

Severna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok je Pensilvanija primala listiće do 6. novembra, trećeg dana posle izbora.

Nakon što su AP i CNN danas proglasili pobedu Bajdena, Tramp je izjavio da su izbori daleko od gotovih i da Bajden nije zvanično potvrdjen kao pobednik ni u jednoj saveznoj državi.

Tramp je dodao da će njegov izborni štab od ponedeljka početi pravnu bitku pred sudom kako bi osigurao "ustoličenje istinskog pobednika".

S druge strane, Bajden je poslao pomirljivu poruku, rekavši da je vreme da se SAD ujedine i da gnev i oštra retorika ostanu u prošlosti.

"Pošto je kampanja okončana, vreme je da ostavimo gnev i oštru retoriku iza nas. Vreme je da se Amerika ujedini. I da se isceli. Mi smo Sjedinjene Američke Države. I nema ničeg što ne možemo da uradimo ako to radimo zajedno", naveo je Bajden.

Bajden, bivši potpredsednik SAD i dugogodišnji senator, najavio je da će večeras održati pobednički govor u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobedio u 24 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i osvojio 290 elektora, dok je Tramp dobio u 23 savezne države i došao do 214 elektorskih glasova.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski.

Tramp je pobedio u Kentakiju, Indijani, Zapadnoj Virdžiniji, Alabami, Južnoj Karolini, Misisipiju, Oklahomi, Tenesiju, Arkanzasu, Severnoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Vajomingu, Luizijani, Nebraski, Kanzasu, Misuriju, Ajdahu, Juti, Montani, Ajovi, Ohaju, Floridi i Teksasu.

Bajden je osvojio Vermont, Virdžiniju, Konektikat, Delaver, Ilinois, Merilend, Masačusets, Nju Džersi, Roud Ajlend, Njujork, Nju Meksiko, Kolorado, Nju Hempšir, Vašington, Oregon, Kaliforniju, Minesotu, Havaje, Arizonu, Mejn, Viskonsin, Mičigen, Pensilvaniju, Nevadu i Distrikt Kolumbija.

U Nebraski je Bajden dobio jednog od pet elektora, a u Mejnu Tramp jednog od četiri.

Agencija AP još nije proglasila pobednika u tri države, Džordžiji (nosi 16 elektora), Severnoj Karolini (15) i Aljaski (3).

U Džordžiji je Bajden u blagoj prednosti, a u Severnoj Karolini vodi Tramp, čija je pobeda neupitna na Aljaski.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.