Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Austrija proterala ruskog diplomatu zbog špijunaže - | K-013 Portal

Austrija proterala ruskog diplomatu zbog špijunaže

austrija, duplomata, ruski diplomata, špijunaža

Austrija je prvi put donela odluku da jednog ruskog diplomatu proglasi "personom non grata". On će 1. septembra morati da napusti Austriju, a radi se o, kako ističu mediji, vrhuncu jedne špijunske afere, koju austrijski stručnjaci smatraju veoma teškom.

Ruski diplomata je osumnjičen da se godinama bavio privrednom špijunažom, pre svega haj-tek preduzeća.

Afera je otkrivena nakon što je njegovoj vezi, jednom Austrijancu, stvar postala škakljiva, te je sve prijavio svom šefu.

Nakon prijave došlo je do suđenja, a tokom procesa je Austrijanac naveo ime jednog ruskog diplomate kao oficira za vezu.

Rus se pozvao na diplomatski imunitet i odbio je davanje izjave.

Ambasada Rusije u Beču: Uslediće recipročan odgovor

Ruska ambasada u Beču saopštila je da je ogorčena zbog odluke austrijskih vlasti da proteraju jednog ruskog diplomatu i najavila da će uslediti recipročan odgovor Moskve, javlja agencija TAS S.

S tim u vezi, predsednik Odbora za međunarodne odnose ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je ranije da je proterivanje ruskog diplomate iz Austrije krajnje neprijateljski korak koji truje bilateralne odnose, preneo je Sputnjik.

Peskov: Recipročno za proterivanje ruskog diplomate iz Beča

Moskva će uzvratiti adekvatnim merama na proterivanje ruskog diplomate iz Austrije, izjavio je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Odgovor na potez austrijskih vlasti sledi, na ovaj ili na onaj način", upozorio je Peskov.

Beč: Ruski diplomata proteran zbog kršenja Bečke konvencije

Austrijske vlasti su odlučile da proteraju jednog ruskog diplomatu zbog kršenja Bečke konvencije kojom su regulisani diplomatski status, privilegije i imunitet diplomatskog osoblja, izjavio je danas predstavnik austrijskog ministarstva inostranih poslova u intervjuu za jedan bečki dnevnik.

"Ponašanje ruskog diplomate nije bilo u skladu sa Bečkom konvencijom", kratko je objasnio predstavnik austrijskog ministarstva inostranih poslova ne želeći detaljnije da ulazi u tu temu.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS