Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Belorusija: Lukašenko osvojio šesti mandat, jedna osoba poginula,120 uhapšeno - | K-013 Portal

Belorusija: Lukašenko osvojio šesti mandat, jedna osoba poginula,120 uhapšeno

Belorusija, Lukašenko, protesti

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što su je udarila policijska kola, a desetine je povređeno u sukobima policije i demonstranata u Belorusiji, izjavio je danas predstavnik grupe za ljudska prava Spring 96 Valentin Štefanović. On je rekao da je uhapšeno najmanje 120 ljudi, prenosi Rojters.

Nakon što su objavljeni rezultati predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, hiljade građana Belorusije izašlo je na ulice širom zemlje.

Tom prilikom došlo je do sukoba sa policijom koja je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove.

Prema rečima svedoka, policija je koristila i gumene metke, a navodi se i da je nekolicina demonstranata uhapšena.

Učesnici protesta uzvikivali su "Odlazi", a slični protesti održani su i u gradovima Brest i Žodino.

Na izborima održanim u nedelju Lukašenko je osvojio 80,23 odsto glasova, dok je njegova protivkandidatkinja Svetlana Tikanovskaja osvojila 9,9 odsto glasova, ali predstavnici opozicije smatraju da su izbori lažirani.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, rekao je da će situacija u zemlji ostati pod kontrolom.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova rekla je agenciji Tas da je uhapšeno nekoliko osoba, kao i da je policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata.

Kako je rekla, situacija je trenutno pod kontrolom.

Ruska agencija navodi da je u protestima učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, kao i da su najozbiljniji sukobi bili u centru Minska, a da je policija upotrebila i vodene topove i suzavac protiv demonstranata.

Sukobi su, navodi se, trajali nekoliko sati.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS