Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Belorusija: Lukašenko pobedio, sukobili se demonstranti i policija - | K-013 Portal

Belorusija: Lukašenko pobedio, sukobili se demonstranti i policija

Nakon što je većina biračkih mesta zatvorena u prestonici Belorusije, Minsku, grupa od oko 300 demonstranata sukobila se sa policijom.

Suokobili su se sa policijom protestujući zbog pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

TAS S je javio da policija pokušavala da otera demonstrante sa spomenika pobede u centru Minsku bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali "Sramota!", a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susednih ulica.

Prema izlaznim anketama drzavne agencije, Lukašenko je ostvario ubedljivu pobedu na izborima sa 79,9 odsto glasova, dok je njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanuskaja dobila podršku 6,8 odsto birača, preneo je Rojters.

Tihanuskaja se na političkoj sceni Belorusije pojavila pre samo nekoliko nedelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je nameravao da se uključi u predsedničku trku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba Tihanuskaje.

Lukašenko je posle glasanja demantovao primenu represivnih mera "kao lažne vesti" i istakao da Tihanuskaju nije doživljavao kao pretnju.

"Nisu oni toliko važni da bi se protiv njih primenjivala bilo kakva represija", kazao je Lukašenko.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.