Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Bivše britanske kolonije traže odštetu zbog ropstva - | K-013 Portal

Bivše britanske kolonije traže odštetu zbog ropstva

bivse britanske kolonije, odsteta, ropstvo

Dolazak kralja Čarlsa na britanski tron obnovio je pozive političara i aktiviste iz bivših britanskih kolonija na Karibima da monarh više ne bude šef njihovih država i da Velika Britanija plati reparacije za robovski rad, prenosi Rojters.

Premijer Jamajke rekao je da njegova zemlja žali zbog smrti kraljice Elizabete, dok je njegov kolega sa Antigve i Barbude naredio sa se zastave spuste na pola koplja do sahrane suverena.

Postoje, međutim, sumnje i negodovanja zbog toga šta bi trebalo da bude uloga dalekog monarha u 21. veku.

Početkom ove godine pojedini lideri Komonvelta izrazili su nezadovoljstvo na samitu u Ruandi zbog mogućeg Čarlsovog preuzimanja liderstva nad klubom od 56 nacija Komonvelta od kraljice Elizabete.

U martu je i osmodnevni put prestolonaslednika Vilijama i njegove supruge Ketrin po Jamajci, Belizeu i Bahamima bio obeležen pozivima da se isplate reparacije i uputi izvinjenje za robovski rad.

Kao što se menja uloga monarha, očekujemo da ovo može biti prilika da unapredimo razgovore o reparacijama u našem regionu, izjavio je predsedavajući Nacionalnog komiteta Bahama za reparacije Niambi Hal-Kembel.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.