Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brazilac se eksperimentalnom terapijom izlečio od virusa HIV - | K-013 Portal

Brazilac se eksperimentalnom terapijom izlečio od virusa HIV

HIV, sida, terapija, eksperimentalna terapija

Više od godinu dana pošto je, nakon uzimanja intenzivne eksperimentalne medicinske terapije protiv virusa HIV, prestao da koristi bilo kakve lekove protiv side, jedan Brazilac u organizmu više nema nikakve tragove tog virusa, saopštili su učesnici jedne stručne konferencije.

Iako ovo milionima ljudi u svetu pruža nadu u izlečenje, tek predstoji nezavisna provera rezultata eksperimentalnog lečenja, pa je još prerano za spekulacije o mogućem leku, upozorili su naučnici.

Kako je izjavila jedna specijalistkinja sa univerziteta Kalifornija u San Francusku, takav ishod eksperimentalne terapije do sada je zabeležen kod samo jedne osobe, dok je kod četiri druge bilo suprotno, navodi AP.

"Ne radi se o leku, već samo o zanimljivom slučaju koji zahteva dodatna istraživanja", izjavio je drugi naučnik iz iste ustanove, navodi AP.

Međutim, ukoliko bude potvrđeno da je 35-godišnji Brazilac zaista izlečen, biće to prvi put da je virus HIV eliminisan iz organizma odrasle osobe bez presađivanja koštane srži ili matičnih ćelija.

Posle gotovo godinu dana primene eksperimentalne kombinacije lekova, pacijent je tokom naredne dve godine uzimao tri standardna leka za držanje virusa HIV pod kontrolom, a onda je sve medikamente protiv tog virusa prestao da uzima u martu 2019, od kada u velikom broju uzoraka krvi i tkiva koji su od njega uzeti nije uočeno prisustvo HIV-a.

Najuverljiviji dokaz potencijalnog izlečenja je to da u njegovom organizmu gotovo da više i nema antitela na HIV, koje imuni sistem proizvodi boreći se protiv tog virusa, a takođe je u februaru bio negativan na testiranju na HIV, navodi AP.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS