Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BREGZIT: Britanija odbila ultimatum Evropske unije - | K-013 Portal

BREGZIT: Britanija odbila ultimatum Evropske unije

bregzit, velika britanija, evropska unija, ultimatum, britanija

Evropska unija pojačava svoje pripreme za "Bregzit bez dogovora", budući da je Velika Britanija odbila ultimatum da odustane od planova za poništavanje ključnih elemenata potpisanog Sporazuma o napuštanju Unije, a sporni nacrt zakona nalazi se pred britanskim parlamentom, javlja Juronjuz.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u ponedeljak da je Evropska unija uputila "izvanrednu pretnju" koja bi rezultirala "blokadom i transporta hrane i poljoprivrede unutar naše zemlje", braneći kontroverzni zakon kojim Britanija krši međunarodno pravo.

Džonson je to izjavio u parlamentu dok su poslanici raspravljali o kontroverznom zakonu o unutrašnjem tržištu koji bi omogućio Velikoj Britaniji da poništi odredbe sporazuma o Bregzitu o Severnoj Irskoj.

Brisel je upozorio da će Veliku Britaniju izvesti na sud ako krene dalje s kontroverznim nacrtom zakona za koji se navodi da će dovesti u opasnost mirovni sporazum u Severnoj Irskoj.

Kako prenosi britanski Ekspres, nacrt zakona je osudilo nekoliko poslanika, uključujući pet bivših premijera, ali još nije održano ključno glasanje.

Vlada tvrdi da će nacrt zakona osigurati da će biti "u stanju da ispuni svoju obavezu da zaštiti mir u Severnoj Irskoj i Belfastu, kao i da ojača i održi unutrašnje težište Velike Britanije".

EU to, međutim, osporava. Evropska unija je nakon hitnih razgovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom u četvrtak saopštila da "Sporazum o povlačenju sadrži brojne mehanizme i pravne načine za rešavanje kršenja zakonskih obaveza sadržanih u tekstu, a EU se neće stideti da ih iskoristi".

Velika Britanija ima rok do kraja meseca da povuče kontroverzne mere iz ovog zakona, navela je Evropska komisija. London je ostao pri svojim stavovima u izjavi objavljenoj otprilike u isto vreme.

"Utvrđeno je načelo međunarodnog prava da je država dužna da svoje ugovorne obaveze izvršava sa dobrom namerom", rekla je vlada Velike Britanije.

Vanredni sastanak održan je dan nakon što je britanska vlada predstavila nacrt zakona o unutrašnjem tržištu koji bi mu omogućio da izmeni delove sporazuma o povlačenju koji je premijer Boris Džonson dogovorio sa blokom i koji je stupio na snagu 1. februara nakon zvaničnog izlaska Velike Britanije iz EU.

"EU ne prihvata argument da je cilj nacrta zakona da zaštiti Sporazum iz Belfasta. U stvari, smatramo da VB čini suprotno", navodi se u izjavi.

Prema protokolu o Irskoj/Severnoj Irskoj koji je uključen u Sporazum o napuštanju EU u planu je da Velika Britanija nastavi da primenjuje carinska pravila EU nakon završetka prelaznog perioda kako bi se izbegle kontrole na granici s Republikom Irskom, članicom EU. To znači da će dolaziti do provere određene robe koja putuje između Severne Irske i Velike Britanije, što će, prema britanskoj vladi, rezultirati granicom u Irskom moru. Prelazni rok ističe 31. decembra ove godine.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.