Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brisel ograničio izvoz medicinske opreme van EU - | K-013 Portal

Brisel ograničio izvoz medicinske opreme van EU

Predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je EU ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Ona je na svom tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od korona virusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU.

"Širenje korona virusa u EU je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa. Takođe, moramo da im obezbedimo zaštitnu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela", poručila je fon der Lajen.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radimo se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

"To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema", objasnila je predsednica EK.

Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.

Prema njenim rečima, zabrana izvoza medicinske opreme na nacionalnom nivou je neprihvatljiva jer članice EU moraju da se pomažu međusobno i nijedna zemlja ne treba da proizvodi samo ono što je njoj potrebno.

Na primer, Italija se danas suočava sa tim da su joj potrebne velike količine medicinske opreme, ali već za nekoliko nedelja drugim zemljama će biti to potrebno, napomenula je fon der Lajen.

"Većom proizvodnjom potrebne opreme, njenim zadržavanjem u EU i međusobnim deljenjem možemo da zaštitimo naše zdravstvene radnike i pacijente, kao i da zaustavimo širenje virusa", naglasila je ona.

Kako kaže, to je razlog zašto je ovo rešenje ponudila danas.

Takođe, treba da omogućimo slobodno kretanje robe kroz Evropu bez prepreka, dodala je fon der Lajen.

Napomenula je da fabrike neće moći da proizvode medicinsku opremu ako kamioni i kontejneri budu zadržavani na nacionalnim granicama i parkinzima, čime se povećavaju rizici i ugrožava lanac snabdevanja.

"Ako ne preduzmemo mere sada, trgovine će se suočiti sa teškoćama i to će izazvati šok za određene proizvode koji dolaze na jedinstveno tržište. U ovom trenutku krize najvažnije je da očuvamo naše unutrašnje tržište. Mere koje se preduzimaju na nacionalnom nivou mogu da budu

efektivne samo ako se koordinišu sa susednim zemljama, po regionima".

Fon der Lajen kaže da EK koordinisano radi sa nacionalnim vladama i da će sutra biti objavljena zajedničku javnu nabavku sa državama članicama za nabavku testova za testiranje dece i respiratore, što je oprema koja je i te kako potrebna pacijentima širom Evrope.

Takođe, sutra će biti objavljen vodič sa uputstvima za nacionalne vlade u vezi sa merama na granicama po pitanju zaštite zdravlja ljudi.

"Bićemo uspešni ako radimo zajedno i ubrzano na korodinisanom odgovoru", zaključila je fon der Lajen.

Maroko daje milijardu dolara za pomoć zdravstvu i privredi

Maroko je zbog epidemije korona virusa najavio stvaranje fonda vrednog milijardu dolara za unapređenje zdravstvene infastrukture i pomoć ugroženim ekonomskim sektorima.

Kako je saopšteno iz kabineta kralja Muhameda, fond će pomoći da se nabavi neophodna medicinska oprema i pomogne sektorima kao što je turizam, prenosi Rojters.

Takođe, fond treba da pomogne u očuvanju radnih mesta i smanjenju društvenih posledica pandemije, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS