Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene nafte na nizbrdici, "brent" na najnižem nivou od oktobra - | K-013 Portal

Cene nafte na nizbrdici, "brent" na najnižem nivou od oktobra

Cene nafte na nizbrdici, "brent" na najnižem nivou od oktobra

Cene nafte nastavile su danas pad spustivši se ispod 60 dolara prvi put u gotovo tri meseca, pošto su informacije o rastu broja žrtava od kineskog koronavirusa i o tome da je sve više kompanija primorano da obustavi rad pojačalo očekivanja da će tražnja za "crnim zlatom" usporiti.

Severnomorska nafta "brent" pala je za 1,79 dolara ili 2,95 odsto, na 58,90 dolara po barelu jutros u 9:03 časova po GMT, što je njena najniža vrednost od kraja oktobra, izveštava Rojters. Cena "brenta" je poslednji put bila ispod 60 dolara 1. novembra.

Američka "laka" nafta WTI je potonula za 1,63 dolara, ili tri odsto, na 52,55 dolara.

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud, izjavio je danas da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa njeni saveznici sa Rusijom na čelu mogu da pomognu u uravnoteženju cena na naftnim tržištima, kao odgovor na bilo kakve poremećaje tražnje.

On je dodao da Kraljevina, koja je faktički lider OPEK-a, prati razvoj događaja u Kini i da je uveren da će novi virus biti obuzdan.

Tržištima "prvenstveno upravljaju psihološki faktori i krajnje negativne procene koje su prihvatili neki akteri na tržištu, uprkos vrlo ograničenom uticaju (virusa) na globalnu tražnju za naftom", rekao je ministar.

Princ Abdulaziz je kao primer naveo da izbijanje virusa SARS 2002-2003. godine nije dovelo do znatnog pada tražnje za naftom.

Nafta "brent", koja predstavlja svetsku cenovnu referencu za "crno zlato", pala je za skoro 14 procenata otkako je zabeležila rekordan nivo iznad 68 dolara po barelu na vrhuncu tenzija između Sjedinjenih Država i Irana 6. januara. Do pada je došlo uprkos sunovratu proizvodnje u Libij za 75 odsto, na manje od 300.000 barela dnevno, usled aktuelne blokade naftnih polja.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.