Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene nafte porasle uoči i tokom sastanka grupe OPEK+ - | K-013 Portal

Cene nafte porasle uoči i tokom sastanka grupe OPEK+

cena nafte, sastanak opek

Cene nafte su porasle uoči i tokom današnjeg mesečnog sastanka grupe OPEK+, nakon što je Zajednički ministarski odbor za nadzor te alijanse (JMMC) signalizirao da neće biti promene planova za povećanje julske proizvodnje za 840.000 barela dnevno (bpd).

Američka WTI nafta je na prepodnevnom trgovanju u 9:05 časova po istočnoameričkom vremenu ojačala za 3,36 odsto na 68,61 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent se trgovala po ceni iznad 71 dolara, nakon što je ujutro prvo probila nivo od 70 dolara, izveštava portal oilprice.com

Trenutno, cena Brenta je, prema podacima sa tog portala koji prati kretanja na tržištu u realnom vremenu, u porastu za 2,65 posto i iznosi na 71,16 dolara za barel.

Na sastanku JMMC-a je rečeno da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, odnosno grupa OPEK+, smatra stanje na globalnom tržištu "crnog zlata" boljim nego na početku ove godine i da će grupa pažljivo pratiti tekuće razgovore o iranskom nuklearnom sporazumu koji bi uskoro mogao da rezultira legitimnim povratkom iranske nafte na tržište.

"Projekcije za naftu su uglavnom nepromenjene u odnosu na naš poslednji sastanak, uz očekivani rast potražnje za 6,0 miliona barela dnevno na oko 96,5 miliona barela dnevno u ovoj godini, što je porast od 6,6 procenata", rekao je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo na sastanku JMMC-a, koji je prethodio sastanku grupe OPEK+.

Dodao je da su, kao i u slučaju ekonomije, perspektive ovog tržišta u daljem toku 2021. vrlo obećavajuće.

"Štaviše, predviđamo da će potražnja premašiti 99 miliona barela dnevno u četvrtom tromesečju, što bi nas vratilo na raspon nivoa tražnje pre pandemije", naveo je Barkindo.

To nagoveštava da, uprkos još uvek visokim neizvesnostima vezanim za kovid-19, posebno u delovima Azije, naftni kartel očekuje da će se tržište prilagoditi i apsorbovati dalje povećanje proizvodnje, kao i povratak iranskih barela.

"Očekujemo da će se predviđeni povratak iranske proizvodnje i izvoza sprovesti na uređen i transparentan način, kako bi se održala relativna stabilnost cena na čemu smo naporno radili od aprila prošle godine", naglasio je Barkindo.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.