Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crvena četvrt se seli iz centra Amsterdama - | K-013 Portal

Crvena četvrt se seli iz centra Amsterdama

ulica crvenih fenjera, crvena cetvrt, amsterdam

Više neće, kako kaže Žak Brel u jednoj od svojih poznatijih šansona, "mornari na dokovima piti u čast svih amsterdamskih prostitutki". Naime, opevani izlozi preko kojih se trži ljubav na jednu noć sele nešto dalje od pitoresknih kanala, prema nekom od "ringova" na periferiji.

Predlog amsterdamske gradonačelnice o relokaciji tzv. erotskog centra je podržala široka paleta političkih stranaka.

"Ideja iza predloga je da resetujemo Amsterdam kao turističku destinaciju. Turisti su i dalje dobrodošli da uživaju u lepotama i slobodarskom duhu holandske prestonice, ali ne po svaku cenu", rekao je Denis Butkan, član Radničke stranke.

Uprkos zabrinutosti gradonačelnice Halseme podstaknute, kako ona kaže, "zurenjem i zlostavljanjem nečega što nikada nije trebalo da postane turistička atrakcija", njen stav je naišao na otpor kod samih seks-radnica u De Valenu.

Novoformirana lobistička grupa "Red Light United" tvrdi da je prilikom anketiranja čak 90 odsto prostitutki izrazilo želju da ostane na trenutnoj lokaciji. Jedna članica grupe, pod pseudonimom Foxxy, upitala je članove gradske uprave da li će osigurati besplatne autobuse koji će voziti zainteresirane na zasad nepoznato odredište.

Predlog o zabrani prodaje kanabisa u lokalnim kafićima i smart šopovima nije naišao na podršku većine gradskih odbornika. Razlog protivljenja je strah od porasta ulične preprodaje i nekvalitetnih supstanci.

Inače, Amsterdam se, kao i mnoge evropske metropole, bori sa zahuktalim rastom cena stanovanja u centru koji podstiče vlasnike na dnevno iznajmljivanje putem Airbnba i sličnih platformi, a usmerava lokalno stanovništvo prema prigradskim naseljima.

(Index.hr)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.