Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Države EU traže jačanje granica - | K-013 Portal

Države EU traže jačanje granica

jacanje granica evropske unije, evropska unija

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije, koje su se našle pod pritiskom ilegalnih migracija, zatražile su više akcija za jačanje i zaštitu spoljnih granica bloka.

Ministri zemalja EU – Grčke, Poljske, Italije, Austrije i Francuske, koja trenutno predsedava EU, učestvovali su na konferenciji o bezbednosti granica u Viljnusu sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson.

Rekli su da bi jačanje granica EU i suzbijanje krijumčara ljudi zaštitili građane EU i živote migranata i izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike, koji preko opasnih ruta pokušavaju da stignu do Evrope.

"Ne treba da čekamo da migranti stignu na naše granice. Moramo da reagujemo ranije", rekla je evropska komesarkom za unutrašnje poslove, ističući da preventivne akcije moraju da poštuju prava pojedinaca da traže azil.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski pozvao je na izmene zakona EU o migracijama.

Poljska i baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija suočene su sa prilivom migranata na svojim granicama, koji pokušavaju ilegalno da uđu u EU iz Belorusije.

EU je optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU u znak osvete zbog sankcija Brisela.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.