Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Džefri Saks: Iza sabotaže Severnog toka možda stoje SAD - | K-013 Portal

Džefri Saks: Iza sabotaže Severnog toka možda stoje SAD

saks, diverzija,severni tok,

Američki ekonomista Džefri Saks izjavio je da iza sabotaže gasovoda Severni tok možda stoje Sjedinjene Države, navodeći da je više novinara reklo da veruju da je to bila diverzija u režiji Vašingtona, ali da o tome ne smeju da pišu."Kladim se da je to (eksplozija) bila akcija SAD, možda SAD i Poljske. Tako se spekuliše", rekao je Saks, direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija, gostujući u ponedeljak na televiziji "Blumberg", prenosi londonski Dejli Mejl.

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj su pre nedelju dana saopštili da su registrovali dve snažne eksplozije u blizini curenja iz gasovoda Severni tok 1 i 2, pri čemu su eksplozije bile u vodi, a ne ispod morskog dna.

Šokiran Saksovom izjavom, voditelj tv "Blumberga" Tom Kin je prekinuo sagovornika rečima:"Džefe, tu moramo da stanemo. Zašto mislite da je to bila akcija SAD? Kakve dokaze imate o tome?', dodaje britanski list.
Saks je odgovorio da za to vidi nekoliko razloga.

"Prvo, postoje direktni radarski dokazi da su američki vojni helikopteri, koji se inače nalaze u Gdanjsku, kružili iznad tog područja. Takođe, imali smo pretnje iz SAD-a ranije ove godine da ćemo 'na ovaj ili onaj način' zaustaviti Severni tok", rekao je on.

Kao dodatni argument je naveo "pažnje vrednu izjavu" američkog državnog sekretara Entonija] Blinkena prošlog petka na konferenciji za novinare na kojoj je rekao da je „ovo takođe ogromna prilika (za SAD).

"Čudno je da tako pričate ako ste zabrinuti za pirateriju na međunarodnoj infrastrukturi od vitalnog značaja", ocenio je Saks.

Dejli Mejl podseća da je američki predsednik Džo Bajden 7. februara, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, izjavio da će SAD 'staviti tačku' na gasovod Severni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Ako Rusija izvrši invaziju" to znači da njeni tenkovi ili trupe pređu granicu Ukrajine onda više neće biti Severnog toka 2. Mi ćemo mu stati na kraj, rekao je Bajden tada.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.