Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropi preti ledeni talas sa Arktika - | K-013 Portal

Evropi preti ledeni talas sa Arktika

ledeni talas sa arktika

Talas ledenog vremena sa Arktika, sličan onome koji se dogodio 2014. godine, preti severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara.

U zimu 2014. godine temperatura u Čikagu pale je do minus 27 stepeni Celzijusa, a nije neobično da hladan vazduh sa Arktika prodre još južnije, navodi se u izveštaju Blumberga. Za sada, tokom ove zime, hladnoća se uglavnom ne pomera dalje od Severnog pola.

Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM, ukazuje da posle skoro dvogodišnjeg zatišja, severnoj hemisferi možda preti prodor ledenog vazduha sa Arktika.

"Po svemu sudeći doći će do uzbudljivog perioda sa hladnim danima i snegom", kaže Kroford.

Ipak, meteorolozi ne očekuju brutalnu hladnoću kao onu u zimu 2014. godine, ali prognoziraju hladnije zimske dane. Hladan vazduh je već prodro u zapadnu Evropu i Kinu.

U Parizu je temperatura niža za 3,5 stepena od prosečne za ovaj period godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni Celzijusa hladnije nego uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo, pa je u četvrtak bilo minus devet stepeni, navodi Tajler Rojs, meteorolog za aplikaciju Akuveter.

Tehnički, u pitanju su polarni vetrovi koji kruže Arktikom i drže hladnoću "zaključanu" daleko na severu, ali uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrejavanje, hladan vazduh može da probije polarni "obruč" i zaputi se ka jugu.

"To donosi hladno vreme svuda na severnoj hemisferi, mada, po svemu sudeći, ove godine ledeni talas će se najverovatnije zadržati samo u SAD", ukazuje Rajan Trušelu, predsednik kompanije Veter tajger LCC.

Brojni meteorolozi predočavaju, međutim, da nema garancija da će se prognoze o ovako hladnom vremenu zaista i ostvariti.

"Mnogo puta u prošlosti se dogodilo da prognoze hladnog vremena budu tek lažna uzbuna", podsetio je Džim Rouler, vodeći meteorolog u Enerdži veder.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.