Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu „Džonson i Džonson“ - | K-013 Portal

Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu „Džonson i Džonson“

vakcina dzonson i dzonson

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je danas preporuku za uslovno odobrenje vakcine protiv kovida-19, koju proizvodi kompanija "Džonson i Džonson".

EMA navodi da je vakcina "Jansen" pokazala efikasnost od 67 procenata nakon dve nedelje i da ispunjava kriterijume sigurnosti i kvaliteta kada je u pitanju sprečavanje kovida-19 kod starijih od 18 godina.



Rezultati kliničkog ispitivanja na ljudima iz Sjedinjenih Država, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike utvrdili su da su neželjeni efekti vakcine "Jansen" obično bili blagi ili umereni i nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.

Najčešći su to bol na mestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, navodi EMA.

Vakcina protiv kovida-19 kompanije "Džonson i Džonson" deluje tako što priprema telo da se odbrani od virusa, a sastoji se od drugog virusa (adenovirusa) koji je modifikovan tako da sadrži gen za stvaranje proteina spajk SARS-CoV-2.

Imuni sistem osobe prepoznaće protein spajk kao stran i proizvodi antitela i aktivira T ćelije (bele krvne ćelije), tako da ako osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, imunološki sistem vakcinisane osobe prepoznaće protein klas na virusu i spreman je da odbrani telo od njega.

U pitanju je četvrta vakcina protiv kovida-19 odobrena za upotrebu na teritoriji EU.

Prethodno su tražene dozvole za EU dobile vakcine kompanija "Fajzer i Bajnotek", "Moderna" i "AstraZeneka".

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.