Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska agencija za lekove: Vakcina Astra - Zeneke je sigurna - | K-013 Portal

Evropska agencija za lekove: Vakcina Astra - Zeneke je sigurna

vakcina astra zeneka, da li je astra zeneka bezbedna

Nema indikacija da je vakcina univerziteta Oksford i AstraZeneke protiv korona virusa povezana sa većim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA), nakon što je u nekoliko država obustavljena imunizacija tom vakcinom.

Broj takvih slučajeva među vakcinisanim ljudima nije veći nego u opštoj populaciji, navodi se u saopštenju posle vesti da su pojedine države, među kojima su Danska i Norveška, suspendovale vakcinaciju AstraZenekinom vakcinom.



Obustava je usledila posle objava da je mali broj ljudi imao problem sa krvim ugrušcima posle vakcinacije.

Koristi od vakcine nadmašuju njene rizike i ona se može davati dok traje istraga o slučajevima tromboembolije, dodaje EMA i navodi da je bilo 30 takvih slučajeva među pet miliona vakcinisanih Evropljana.

Danska, Norveška, Italija i Island danas su "iz opreza" obustavile upotrebu vakcine AstraZeneka zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i evropskog regulatora koji tvrde da je ta vakcina sigurna, objavili su ranije danas mediju u EU.

U ponedeljak je i Austrija privremeno zaustavila vakcinaciju AstraZenekom iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi i slučaj plućne embolije.

Agencija Evropske unije EMA je istražila taj slučaj i zaključila da se taj smrtni slučaj ne može povezati sa vakcinom britansko-švedske kompanije.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS