Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Evropska unija ukinula vanredno stanje zbog kovida - | K-013 Portal

Evropska unija ukinula vanredno stanje zbog kovida

evropska unija, vanredno stanje, kovid

Evropska unija proglasila je danas završetak vanrednog stanja u zdravstvu zbog pandemije koronavirusa, jer više nema pritiska na bolnice i restriktivne mere se svuda ukidaju.

Ulazimo u novu fazu pandemije i iz vanrednog stanja u zdravstvu prelazimo na održivo upravljanje pandemijom kovida 19, ali je oprez i dalje potreban jer su brojevi novoobolelih i dalje veliki, a mnogi ljudi još umiru, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Politiko.

Za nešto više od dve godine pandemija je u Evropskoj uniji prouzrokovala smrt više od milion ljudi, zdravstvene sisteme je dovela do ivice pucanja, a vlade su bile primorane da uvode nepopularne restriktivne mere.

Evropska komisija je članicama EU izdala nove preporuke kojima ih poziva da svoje programe testiranja na koronavirus uklope u širi nadzor respiratornih bolesti.

Kako se navodi, testiranje ne bi trebalo da ima za cilj da obuhvati „sve slučajeve“, već da dobije pouzdane procene, a praćenje novih varijanti kovida biće pojačano, uz pomoć Evropske unije. Komesar EU za zdravlje Stela Kirijakides rekla je da je od početka pandemije koronom bilo zaraženo između 60 i 80 procenata populacije u Evropskoj uniji.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je zvanično registrovano da je kovidom bilo zaraženo oko 30 odsto populacije, ali ako se dodaju neprijavljeni slučajevi, taj se broj penje na oko 350 miliona, što je oko 77 odsto stanovništva EU.

Kirijakides je upozorila i na problem takozvanog produženog kovida i rekla da je svaki deseti zaraženi imao dugotrajne posledice.

Nekoliko članica EU već su odlučile da kovid tretiraju kao endemsku bolest, a španski premijer Pedro Sančez rekao je još u januaru da bi koronavirus ubuduće trebalo da se tretira kao grip.

Bez obzira što u Evropi trenutno prevladava relativno blaga omikron varijanta kovida, Kirijakides je upozorila da i dalje postoji realna opasnost da se situacija u kratkom roku pogorša, ukoliko se pojavi neki novi opasniji soj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.