Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fejsbuku u Italiji novčana kazna od 7 miliona evra - | K-013 Portal

Fejsbuku u Italiji novčana kazna od 7 miliona evra

fejsbuk kaznjen u italiji

Italijansko antimonopolsko telo izreklo je Fejsbuku novčanu kaznu od 7 miliona evra (8,5 miliona dolara) zbog nepoštovanja zahteva za korigovanjem nepropisne komercijalne prakse vezane za upotrebu korisničkih podataka.

Sadašnja istraga je potvrdila da (kompanija) nije objavila izmenjeno obaveštenje o upotrebi podataka korisnika i nije prekinula ustanovljenu nelojalnu praksu", naveo je italijanski regulator u saopštenju.

U novembru 2018, italijanska komisija za zaštitu tržišne konkurencije presudila je da Fejsbuk nije valjano obavestio korisnike o prikupljanju i korišćenju njihovih podataka.

Tada je kaznila američku kompaniju sa 5 miliona evra (5,5 miliona dolara) i zatražila od nje da objavi dopunjeno obaveštenje za korisnike na početnoj stranici svog veb sajta za Italiju, kao i u Fejsbuk aplikaciji i na personalnoj stranici svakog registrovanog italijanskog korisnika.

"S obzirom na ekonomsku vrednost podataka, korisnicima treba omogućiti da odluče da li će Fejsbuku dozvoliti njihovo korišćenje", ističe italijanski regulator.

Portparol Fejsbuka je izjavio da je kompanija obaveštena o saopštenju regulatora, ali da će sačekati odluku Državnog saveta povodom naše žalbe na inicijalne zaključke komisije.

On je dodao da je Fejsbuk već izvršio izmene kojima se jasno objašnjava kako se koriste njihovi podaci u njegovim servisima i oglašavanju prilagođenom ciljnim grupama.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS