Francuska proslavila Dan Republike uz mere opreza -
dan republike francuske

Francuska proslavila Dan Republike uz mere oprezamontekristo 0507


Francuska je obeležila Dan Republike tradicionalnim vojnim defileom na Jelisejskim poljima, ali uz mere opreza zbog korona virusa.

U paradu u čast Dana Republike učestvalo je oko 5.000 pripadanika svih rodova vojske, a defile je pratio predsednik države Emanuel Makron, državni vrh Francuske i oko 25.000 građana.

Na čelu vojne parade prodefilovali su pripadnici Evropskih snaga pod komandom Francuske, koji su se borili protiv islamskih ekstremista u regionu Sahel u Maliju, a iznad Jelisejskih polja preletela su 73 aviona i helikopteri francuske ratne avijacije.

Jelisejskim poljima su defilovale jedinice svih rodova francuske vojske, među njima i pripadnici saniteta koji su pomagali u borbi protiv pandemije, trasportovali vakcine do prekomorskih teritorija Francuske i lečili civile obolele od kovida-19.

Vojnici koji su učestvovali u paradi nisu nosili zaštitne maske, ali je iz komande francuske vojske saopšteno da su svi učesnici potpuno vakcinisani.

Bojazan od širenja virusa je veoma prisutna, pa je za sve građane koji su danas prisustvovali svečanosti na Jelisejskim poljima, bila obavezna validna medicinska potvrda, saopšteno je ranije iz policijske prefekture Pariza.

Celom dužinom Jelisejskih polja bili su postavljeni pristupni punktovi kroz koje su građani kontrolisano ulazili na tribine da prate svečanu vojnu povorku.

Francuzi proslavljaju 14. jul kao nacionalni praznik Dan Republike, jer je tog dana 1789. godine osvojen ozloglašeni pariski zatvor Bastilja i simbol je kraja apsolutističke monarhije.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.