Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Isporukom pomoći Rusija stiče prednost na zapadu - | K-013 Portal

Isporukom pomoći Rusija stiče prednost na zapadu

Zajedno sa Kinom, Rusija se trudi da stekne geopolitičku prednost na zapadu žureći da isporuči medicinsku pomoć zemljama koje su najviše pogođene epidemijom korona virusa, ocenjuje list Forin polisi (FP). I dok se visoki američki zvaničnici "obrušavaju" na rusku vladu optužujući je za širenje dezinformacija o pandemiji, predsednik SAD Donald Tramp prihvata medicinsku opremu od Moskve, piše FP.

Ruski avion kojim je doneta medicinska oprema iz Moskve sleteo je na njujorški aerodrom nakon što je američki predsednik telefonom zatražio od ruskog kolege pomoć, rekao je visoki američki zvaničnik Forin polisiju i dodao da i SAD šalju i nastaviće da šalju pomoć mnogim drugim zemljama, onoliko koliko to budu mogle.

Tramp je, s druge strane, na konferenciji za novinare zahvalio Rusiji na ogromnoj pomoći koju šalje i koja će biti podeljena bolnicama širom Amerike.

"To je veoma lepo od njih", rekao je Tramp.

Kritičari osuđuju ovakvo ponašanje Trampa i navode da to znači da su SAD odustale od uloge lidera u svetskoj krizi izazvanom pandemijom korona virusa, a potez Rusije predstavlja, prema ocenama analitičara "PR puč" u njihovu korist.

SAD su oduvek imale reputaciju da su prve odgovarale na svaku globalnu krizu, a sada jedna autoritarna država poput Rusije isporučuje humanitarnu pomoć najmoćnijoj zemlji na svetu, navodi Forin polisi.

Ipak, uprkos zategnutim odnosima Rusije i SAD, dve države su u trenutku krize uspele da uspešno sarađuju, zaključuje Forin polisi.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.