Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istorijske nagrade 59. Bijenala u Veneciji - | K-013 Portal

Istorijske nagrade 59. Bijenala u Veneciji

bijenale, venecija

Umetnice afričkog porekla trijumfovale su na 59. Bijenalu umetnosti u Veneciji, koje je zvanično otvoreno 23. aprila.

Najboljim paviljonom proglašen je britanski, u kojem učestvuje Sonja Bojs, umetnica afro-karipskog porekla, a Zlatnog lava za najboljeg učesnika centralne izložbe "Mleko od snova" dobila je Simon Li, koja je i predstavnica SAD u nacionalnom paviljonu, piše Seecult.



Obe umetnice prve su crnkinje koje su dobile Zlatnog lava u gotovo 130-godišnjoj istoriji Bijenala u Veneciji, najstarije međunarodne izložbe savremene umetnosti, koja je pauzirala 2021. zbog pandemije i održava se prvi put posle tri godine.

Žiri 59. Bijenala dodelio je specijalna priznanja paviljonima Francuske i Ugande, koja prvi put učestvuje.
Srebrnog lava za obećavajućeg mladog umetnika dobio je Ali Šeri iz Libana, koji živi i radi u Parizu, a učestvuje, inače, i na predstojećem 75. Filmskom festivalu u Kanu kao reditelj filma “Brana”, koprodukciji nekoliko zemalja među kojima je i Srbija.

Specijalna priznanja na centralnoj izložbi umetničke direktorke 59. Bijenala Ćećilije Alemani dobili su američka umetnica i rediteljka Lin Heršman Lison i inuitska umetnica Šuvinai Ašuna iz Nunavuta u Kanadi.

Zlatni lav za najbolji paviljon dodeljen je britanskom, u kojem je Sonja Bojs izložila multimedijalnu instalaciju "Osetiti njen način" (Feeling Her Way), posvećenu grupi muzičarki afričkog porekla sa kojima je sarađivala.

Specijalno priznanje dodeljeno je francuskom paviljonu u kojem se umetnica Zineb Sedira predstavlja izložbom "Snovi nemaju naslove" (Dreams have no titles), odnosno filmskom instalacijom koja istražuje poriv za snimanje militantnih filmova tokom 60-ih i 70-ih godina 20. veka.

Uganda, koja je nov učesnik Bijenala u Veneciji, a predstavlja se izložbom "Oni sanjaju na vreme" (They dream in time) umetnika Akaje Kerunen i Kolina Sekajuga, u ime kojih se učesnicima ceremonije obratio posredstvom video linka kustos Šaen Merali. Odajući priznanje viziji, ambiciji i posvećenosti dvoje umetnika da se bave umetnošću i rade u Ugandi, žiri je posebno istakao da Akaje Kerunen izborom skulpturalnih materijala ilustruje održivost kao praksu, a ne samo kao politiku ili koncept.

Zlatni lav za najboljeg učesnika centralne izložbe "Mleko od snova" dodeljen je američkoj umetnici Simon Li za monumentalnu bronzanu skulpturu crne žene na ulazu u Arsenal "Kuća od cigli" (Brick House). Taj rad originalno jenaručen za njujorški High Line, čija je direktorka i glavna kustoskinja Ćećilija Alemani.
Zlatnog lava za životno delo, kako je ranije još saopšteno, dobile su nemačka umetnica Katarina Frič (Katharina Fritsch) i čileanska umetnica Sesilija Vikunja, piše Seecult.

Na 59. Bijenalu umetnosti, koje je otvoreno do 27. novembra, učestvuje 79 paviljona, među kojima nije i Rusija, čiji je umetnički i kustoski tim odustao od Venecije nakon početka rata u Ukrajini. Ukrajinski tim, s druge strane, uspeo je da se pripremi za učešće i organizuje izložbu u paviljonu, iako je prvobitno nagovestio da to verovatno neće moći da učini zbog početka ruske invazije.

Ukrajini je odata posebna počast i inaugurisanjem posebnog izložbenog prostora na otvorenom u Đardinima – Pjace Ukrajina, a posetiocima 59. Bijenala obratio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski video porukom na otvaranju izložbe “Ovo je Ukrajina: Odbrana slobode”, u organizaciji Fondacije Viktora Pinčuka, ukrajinskog milijardera i kolekcionara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city