Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraga u Rumuniji protiv zaposlenih u NIS-u zbog curenja informacija ka Beogradu i Moskvi - | K-013 Portal

Istraga u Rumuniji protiv zaposlenih u NIS-u zbog curenja informacija ka Beogradu i Moskvi

rumunija, nis, spijunaza

Vlasti Rumunije pokrenule su krivičnu istragu protiv četvorice radnika ogranka kompanije NIS Petrol u Temišvaru zbog curenja osetljivih informacija o nalazištima nafte u Rumuniji.

Tužioci za organizovani kriminal saopštili su da je policija u okviru istrage izvršila raciju u kancelarijama kompanije u Bukureštu i Temišvaru, i pretres kuća zaposlenih.
 
Rumunski mediji su preneli da policija sumnja da su osetljive informacije o rezervama nafte došle do Beograda i Moskve, uprkos tome što je NIS Petrol, srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, obavezna da obavesti rumunsku državu o otkrićima na zapadu Rumunije, gde traga za nalazištima.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da među njima nema srpskih državljana i da to nema veze sa Srbijom.
 
Rumunski mediji su preneli da se radi o državljanima Moldavije i da su na važnim mestima u rumunskoj filijali NIS petrola.
 
NIS Petrol je 2014. godine počeo traganje za naftom i prirodnim gasom u nekoliko oblasti okruga Timiš, u rumunskom delu Banata.
 
Srbija je 2008. godine prodala većinski udeo u NIS-u ruskom Gaspromnjeftu.
 
AP dodaje da Srbija i dalje održava bliske odnose s Rusijom uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu i odbija da se pridruži sankcijama Zapada protiv Moskve.
 
U NIS-u tvrde da se strogo pridržavaju zakona 
 
Kompanija NIS saopštila je danas da je sarađivala i da će u potpunosti sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji.
 
"Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje", rečeno je u NIS-u za TV N1.
 
N1 prenosi da je ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da je razgovarala sa direktorom NIS-a i naglasila da je njihova obaveza da se ponašaju u skladu sa zakonom.
 
"Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i Naftne industrije Srbije jeste da će sarađivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo: moraju da rade u skladu sa svakim zakonom", rekla je Mihajlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.