Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izbori: Džordžija ponovo broji glasove zbog male razlike izmedju Bajdena i Trampa - | K-013 Portal

Izbori: Džordžija ponovo broji glasove zbog male razlike izmedju Bajdena i Trampa

amerika, izbori, tramp, bajden

Vlasti Džordžije naložile su danas ponovno ručno prebrojavanje svih glasačkih listića za predsedničke izbore u toj američkoj saveznoj državi pošto je razlika izmedju dva vodeća kandidata manja od 0,5 odsto.

Posle prebrojanih gotovo pet miliona glasova u Džordžiji, novoizabrani predsednik SAD, demokrata Džozef Bajden osvojio je svega 14.111 glasova više od dosadašnjeg predsednika, republikanca Donalda Trampa.

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger rekao je danas da njegova kancelarija želi da ponovno brojanje počne do kraja nedelje i da bi trebalo da bude završeno do 20. novembra, što je rok za potvrdu rezultata, prenosi Asošiejted pres.

Agencija AP i drugi vodeći američki mediji u subotu su proglasili Bajdena pobednikom izbora, nakon što su projektovali njegovu pobedu u 23 savezne države i Distriktu Kolumbija, na osnovu kojih je "skupio" 284 elektorska glasa. Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji najmanje 270 od 538 elektora.

Nakon što je agencija AP kasnije proglasila pobedu Bajdena i u Nevadi, on sada ima 290 elektora, a Tramp 217. AP još nije proglasio pobednika u dve savezne države, Džordžiji (daje 16 elektora) i Severnoj Karolini (15).

Tramp od izborne noći optužuje demokrate za kradju izbora, ali za to ne navodi nijedan dokaz, i najavljuje da će pokušati da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a potom i pred Vrhovnim sudom SAD ako bude potrebno.

Iako su mediji Bajdena proglasili za pobednika, Džordžija bi mogla da bude važna ako Tramp u nekim od ključnih saveznih država uspe da ospori rezultate pred sudom.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS