Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Japan podigao lovce zbog rakete Severne Koreje, građani pozvani da se sakriju, a vozovi stali - | K-013 Portal

Japan podigao lovce zbog rakete Severne Koreje, građani pozvani da se sakriju, a vozovi stali

[quix id='61' name='BANERI BIG']

Japansko Ministarstvo odbrane naredilo je poletanje lovaca F15, kako bi pronašli ostatke severnokorejske rakete.

Japan je digao lovce nakon što je Severna Koreja lansirala raketu srednjeg dometa koja je preletela deo severnog Japana, a vlasti u Tokiju naredile evakuaciju ljudi na ostrvu Hokaido i suspendovale železnički saobraćaj.

 
Prema informacijama, Severna Koreja je lansirala raketu u 7:22 po lokalnom vremenu. Veruje se da je raketa preletela okrug Aomori i da je pala u Pacifik oko 7.44 časova.
 
Odmah je građanima poslata poruka za evakuaciju i povlačenje u skloništa.
 
"Severna Koreja je lansirala projektil. Molimo vas evakuišite se u zgrade ili u podzemne prolaze", objavila je Vlada Japana u poruci koja je objavljena u 7.29 časova ujutru po vremenu u Tokiju.
 
To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.
 
"Ovo je ozbiljna i neposredna pretnja za bezbednost naše zemlje. To ugrožava mir i bezbednost regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljnu pretnju za celu međunarodnu zajednicu. To je izazov", rekao je glavni sekretar kabineta premijera Japana ističući da je vlada uložila snažan protest protiv Severne Koreje preko svoje ambasade u Pekingu.
 
Južnokorejske vlasti su saopštile da Severna Koreja nije danas odgovorila na svakodnevnu komunikaciju preko međukorejske linije za vezu, nekoliko sati nakon što je ispalila balističku raketu.
 
"Pjongjang nije odgovorio na poziv za otvaranje komunikacije preko međukorejske linije za vezu u devet časova, iako je vojna 'vruća linija' u funkciji", rekao je zvaničnik nadležnog ministarstva u Seulu.
 
I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima.
 
SAD sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete
 
SAD su konsultovale Japan i Severnu Koreju oko preduzimanja "snažnog" odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.
 
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven razgovarao je odvojeno sa južnokorejskim i japanskim kolegama da razradi "odgovarajući i snažni međunarodni" odgovor.
 
U odvojenom saopštenju američka komanda u regionu Azije i Pacifika osudila je ispaljivanje rakete navodeći da "preuzete obaveze Važingtona o odbrani Japana i Južne Koreje ostaju nepokolebljive".
 
"SAD osuđuju to delovanje i pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od svakog novog ilegalnog i destabilizirajućeg delovanja", navela je američka komanda u saopštenju.
 
EU osudila neopravdanu agresiju Severne Koreje
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel "snažno" je osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete koja je nadletela Japan nazivajući to "neopravdanom agresijom".
 
Ovo ispaljivanje rakete zbog koga je Tokio aktivirao sistem uzbune "namerni je pokušaj" dovođenja bezbednosti regiona u opasnost, napisao je Mišel u tviter poruci.
 
"Evropska unija se solidariše sa Japanom i Južnom Korejom", dodao je on.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.