Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina ne prihvata međunarodnu istragu o poreklu Covid-19 - | K-013 Portal

Kina ne prihvata međunarodnu istragu o poreklu Covid-19

Peking ne prihvata pozive da se u Kini sprovede nezavisna međunarodna istraga o poreklu korona virusa, izjavila je ambasadorka Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven. Čen je za Bi-Bi-Si izjavila je da su pozivi da se sprovede takva istraga politički motivisani.

Ona je rekla da bi takva istraga odvratila kineske vlasti od borbe protiv same pandemije COVID-19.

"Trenutno se borimo protiv virusa i koncentrisali smo sve naše napore u toj borbi. Zašto pričati o istrazi o tome? To ne samo da bi odvratilo pažnju, već bi odvratilo i resurse Pekinga u borbi sa korona virusom", naglasila je Čen.

Ona je upozorila i da su brojne nepotvrđene teorije i dezinformacije o nastanku korona virusa nešto slično "političkom virusu", opasnijem od samog COVID-19.

Rojters: Kina traži stopiranje izveštaja EU u vezi Kovida-19

Kina će tražiti da se blokira izveštaj EU u kome se tvrdi da je zvanični Peking širio dezinformacije o izbijanju epidemije novog korona virusa, saznaje Rojters iz nezavisna izvora.

Uz neke korekcije evropski izveštaj, koji je trebalo da bude objavljen 21. aprila, u nešto blažoj formi ipak je objavljen tek juče, kako se međunarodni odnosi ne bi dodatno degradirali tokom pandemije, navodi agencija.

Ni kineska diplomatska misija pri EU ni ministarstvo inostranih poslova u Pekingu nisu odmah komentarisali izveštaj, ali je jedan visoki kineski zvaničnik kontaktirao misiju EU u Pekingu i upozorio da će, "ukoliko izveštaj u najavljenoj formi bude objavljen", to loše uticati na saradnju i da će "veoma razljutiti" kinesku stranu.

Na prvoj strani internog izveštaja koji je podeljen vladama zemalja članica EU kaže se da "...Kina nastavlja da sprovodi globalnu kampanju dezinformisanja kako bi izbegla odgovornost za širenje korona virusa i poboljšala svoj međunarodni imidž", navodi Rojters.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS