Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ko je Čarls III, novi vladar Uredinjenog kraljevstva - | K-013 Portal

Ko je Čarls III, novi vladar Uredinjenog kraljevstva

princ, čarls

Čarls III, novi vladar Ujedinjenog kraljevstva ima 73 godine, najstarije je od četvoro dece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini poslata britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron.

Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja. Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.

Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine. Služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i klimatske promene i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

Čarls će zvanično sutra biti proglašen kraljem

Čarls III biće sutra zvanično proglašen kraljem Ujedinjenog Kraljevstva, a njegovo krunisanje moglo bi da se održi tek za nekoliko meseci, objavili su danas britanski mediji.

Posle smrti kraljice Elizabete II, kralj automatski postaje njen sin Čarls (73) koji će biti ujedno i najstariji naslednik britanskog trona.

On će se po povratku iz zamka Baltimor u Škotskoj gde kraljica juče preminula, najpre sastati sa premijerkom Liz Tras, a predveče će se prvi put obratiti naciji, prenose britanski mediji.

Sahrana kraljice Elizabete II biće održana za desetak dana, po unapred utvrđenom protokolu, a očekuje se da će državna žalost trajati 12 dana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.