Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Komersant: Srpska vlada bez ključnih proruskih ministara iz SPS - | K-013 Portal

Komersant: Srpska vlada bez ključnih proruskih ministara iz SPS

komersant, rusija

Srbija je dobila novu vladu, u kojoj je „proruska“ Socijalistička partija Srbije (SPS) lišena ključnih porfelja, ministara spoljnih poslova i energetike, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da je Ministarstvo odbrane umesto Aleksandra Vulina, „poznatog po dobrim odnosima sa Rusijom“ dobio Nebojša Stefanović, „koji ima podršku SAD“.

„Srpski analitičari i izvori Komersanta vide u tome signal odredjenog preokreta politike Srbije prema Zapadu“, piše dnevnik.

Komersant navodi da prvi put u poslednjih 12 godina u Vladi Srbije nema lidera SPS Ivice Dačića, koji je kao predsednik Skupštine „sada dobio počasno mesto, ali bez većeg značaja“.

Novi šef diplomatije postao je „desna ruka Vučića“ Nikola Selaković. Sam Vučić smatra da je „njegov prioritet članstvo Srbije u EU, a u poslednje vreme aktivno gura ideju približavanja SAD“, piše list.

Komersant navodi da je član SPS Aleksandar Antić ostao bez funkcije ministra energetike.

„On se takodje smatrao političarem bliskim Moskvi, što je izgledalo potpuno logično, jer Srbija maltene sto odsto zavisi od ruske nafte i gasa. U novoj vladi tu funkciju je preuzela Zorana Mihajlović koja ima reputaciju prozapadnog političara“, navodi dnevnik.

List piše da mnogi srpski analtičari procenjuju da su promene na čelu ministarstava „signal preokreta spoljne politike Srbije prema Zapadu“.

Komersant navodi da je prošle nedelje Beograd napravio gest prema Moskvi potvrdivši da će pri Ministarstu odbrane Srbije biti otvoreno predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije. Ali, dodaje list, sa njima će sarađivati novi, „proamerički ministar“.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.