Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Komesarka Saveta Evrope osudila napade na novinare koji su izveštavali o pandemiji - | K-013 Portal

Komesarka Saveta Evrope osudila napade na novinare koji su izveštavali o pandemiji

Komesarska Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović osudila je napade na novinare koji su u različitim zemljama izveštavali o pandemiji korona virusa.

"Hrabar rad novinara i njihova posvećenost struci u vreme krize predstavlja vazduh za demokratiju. Napadi političara na visokom nivou (na novinare) su neprihvatljivi", rekla je Mijatović u intervjuu za Dojče vele.

Ona je kazala da političari moraju da imaju visok nivo tolerancije na kritiku, da treba da osude nasilje, da omoguće slobodan protok informacija i da učine sve što mogu da svi napadi na novinare budu istraženi.

"Pandemija korona virusa pokazala je koliko su duboki problemi u različitim zemljama, u članicama Saveta Evrope, ali i šire, kad je reč o slobodnom izveštavanju, hrabrom istraživačkom novinarstvu koje otkriva kriminal, korupciju i nedela moćnika", navela je Mijatović.

Ona je ocenila da aktuelna kriza predstavlja poseban trenutak za gradjane koji treba da prepoznaju koliko je važna sloboda medija i okruženje u kojem novinari mogu bezbedno da izveštavaju i istražuju, bez straha od bez nasilja.

"Trenutna situacija u vezi s bezbednošću novinara nije nova. Vlade sada plaćaju cenu jer pre krize nisu učinile dovoljno ili nisu uradile ništa da povećaju bezbednost novinara", rekla je komesarka SE.

Mijatović se pridružila pozivu za oslobadjanje iz zatvora svih novinara, uhapšenih u vreme pandemije korona virusa ili pre nje.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.