Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lavrov: Sa Zelenskim nema pregovora, Zapad želi konačno rešenje ruskog pitanja - | K-013 Portal

Lavrov: Sa Zelenskim nema pregovora, Zapad želi konačno rešenje ruskog pitanja

lavrov

Mirovni plan Zelenskog je apsurdan i sa njim su pregovori nemogući, a Zapad vodi posredni rat sa Rusijom preko Ukrajine da bi konačno rešio rusko pitanje, izjavio je danas na godišnjoj konferenciji za novinare šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

"Ne može biti ni govora o pregovorima sa Zelenskim zbog toga što je on zakonodavno zabranio da se vode pregovori sa ruskom vladom", izjavio je Lavrov, navodeći da je mirovni predlog Zelenskog apsurdan i da za sada nema ozbiljnih predloga o miru, prenose RIA Novosti.

Prema rečima Lavrova, Ukrajina ne sme da ima vojnu infrastrukturu koja bi mogla da predstavlja opasnost za Rusiju, što je i cilj takozvane specijalne vojne operacije koju je pokrenula Rusija u februaru prošle godine.

Zapad preko Ukrajine vodi posredni rat sa Rusijom, a njihov cilj je i konačno rešenje ruskog pitanja, kazao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je pomenuo i vojne intervencije Zapada u bivšoj Jugoslaviji, Libiji, Iraku i Siriji.

"Srbija se protivila da se Balkan potčini Zapadu i šta se dogodilo sa Srbijom? Godine 1998. Džozef Bajden, koji je u to vreme bio senator, tražio je da pod hitno počne bombardovanje SR Jugoslavije, da se sruše svi mostovi preko Drine. I samo godinu dana kasnije to se i dogodilo", podsetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sankcije protiv Rusije mogu da budu uvedene i protiv bilo koje druge države koja odbija da ispuni američka naređenja, a Evropska unija izgubila je samostalnost u odnosu na NATO.

"Proces formiranja multipolarnog svetskog poretka biće dugotrajan, to će biti određena istorijska epoha, a mi smo na vrhuncu tog procesa", zaključio je Lavrov.

Moskva će preduzeti mere ako Finska i Švedska uđu u NATO

Moskva ce preduzeti vojno-tehničke mere sa svoje strane granice ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO, izjavio je u danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Moramo da izvučemo zaključke iz pristupanja Finske i Švedske NATO-u i ako do toga eventualno dođe, mi ćemo preduzeti odgovarajuće vojno-tehničke mere sa naše strane granice, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate ruske diplomatske aktivnosti u 2022, prenosi TAS S.

Helsinki i Stokholm su 18. maja 2022. podneli svoje prijave za pridruživanje alijansi, ali je proces blokirala Turska zahtevajući da dve zemlje kurdske organizacije proglase terorističkim i izruče Ankari one koji su osumnjičeni za terorizam i učešce u pokušaju puča 2016., kao i da ukinu zabrane isporuke oružja Turskoj.

U Madridu su 28. juna 2022. održani razgovori između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, finskog predsednika Saulija Niinista, tadašnje premijerke Švedske Magdalene Anderson i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Potpisan je memorandum koji omogućava Švedskoj i Finskoj da uđe u NATO, a turski lider je naveo da se Švedska obavezala da ce izručiti preko 70 osoba umešanih u terorističke aktivnosti.

O Milanoviću: Poštena i otvorena izjavu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas poštenom i otvorenom izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da NATO u Ukrajini vodi posrednički rat protiv Rusije.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da količina podrške Ukrajini pokazuje da su ulozi Zapada u ratu protiv Rusije vrlo visoki.

Kada naši zapadni partneri, s penom na ustima, tvrde da nisu u ratu s Rusijom, da samo pomažu Ukrajini da se nosi s agresijom i obnovi svoju teritorijalnu celovitost, očito su lukavi, naveo je Lavrov.

Žestoko napadajući Sjedinjene Američke Države, Lavrov se dotakao i rata koji se vodio devedesetih godina.

SAD je uništio i Irak i Libiju, u Jugoslaviji su odlučili da unište Balkan, između ostalog i da bi se dodvorili Nemačkoj koja je priznala Hrvatsku i Sloveniju, čime je presečena mogućnost stvaranja drugačijeg formata između balkanskih zemalja, rekao je Lavrov, javila je ruska agencija RIA novosti, prenosi Hina.

Lavrov je nedavne akcije Sjedinjenih Država uporedio s onima Adolfa Hitlera i Napoleona Bonaparte, rekavši da je Vašington takođe pokorio Evropu kako bi vodio rat protiv Moskve.

Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali da upotrebei istu taktiku protiv Rusije.

Sjedinjene Države preko Ukrajine vode rat protiv naše zemlje s istim ciljem: Konačnim rešenjem ruskog pitanja, rekao je Lavrov novinarima na godišnjoj pres konferenciji.

Lavrov je rekao da Moskva tek treba da vidi ozbiljne predloge za mir u Ukrajini i da su ideje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o toj temi neprihvatljive.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da razgovara o sukobu sa zapadnim zemljama i odgovori na ozbiljne predloge, ali da se u takvim razgovorima mora rešiti šira bezbednosna zabrinutost Rusije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.