List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru -
Miroslavljevo jevanđelje, list, Vladimir Putin, Rusija

List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru
montekristo 0507


Dugoočekivani 166 list Miroslavljevog jevanđelja, jedini koji nedostaje najstarijem srpskom ćiriličnom rukopisu, a koji koje se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sank Petesburgu, u Srbiji će stići sa ruskim predsednikom Vladimiron Putinom u oktobru, saznaje Tanjug.

Naime, nakon što je Ruska duma ratifikovala sporazum postignut između srpske i ruske vlade o razameni lista Miroslavovskog evanđelja za sedam slike ruskog umetnika Nikolaja Konstantinoviča Reriha, preostalo je da on stupi i na snagu, a poslednji korak do toga je da ministarstva spoljnih poslova razmene verifikaciju sporazuma.

Posle toga je potrebno da prođe mesec dana da bi ova značajna dela za srpsku i rusku kulturu mogla biti razmenjena, a uobačijano je da se to dogodi tokom poseta visokim zvaničnika.

Vladimir Putin je u razgovoru sa predsednikom Aleksandar Vučić potvrdio svoju posetu Beogradu u oktobru.

I u Narodnom muzeju u Beogradu gde se čuvaju i Miroslavljevo jevađelje i Rerihove slike, čekaju da sporazum stupi na snagu da bi srpskoj javnosti predstavili dela izuzteno vrednovanog ruskog autora, koja do sada nikada nisu izložena

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu je ranije izjavala za Tanjug da će u Narodnom muzeju pre nego što slike budu ispraćeno u u Muzej posvećen Rerihu koji se u osniva u Moskv

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik agencije Tas otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble