Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mađarski stručnjaci otkrili genetski kod koronavirusa - | K-013 Portal

Mađarski stručnjaci otkrili genetski kod koronavirusa

Grupa mađarskih stručnjaka sa Univerzitetske klinike u Pečuju uspela je da otkrije genetski kod virusa KOVID-19, što će, kako ističu u toj ustanovi, pomoći u izradi vakcine i izboru najbolje terapije.

Tim Istraživačkog centra "Janoš Sentagotai", sa virusologom Ferencom Jakabom i bioinformatičarem Atilom Đenešeijem na čelu, uspeo je da iz krvi jednog od zaraženih potpuno izdvoji virus i sledeći međunarodni protokol dođe do značajnog otkrića.

Izrada genetskog koda, kako se navodi u saopštenju pomenute obrazovne ustanove, omogući će bolje upoznavanje koronavirusa, način njegovog širenja, moguće preventivne mere, a kasnije i proizvodnju efikasnih lekova.

Prema najnovijim podacima, iznetim na sajtu mađarske vlade, do jutros je potvrđen 131 slučaj zaraze od virusa korona, što je za 28 više nego pre jednog dana. Glavna sanitarna inspektorka Cecelija Miler je upozorila da dolazi vreme masovnog širenja epidemije i pozvala građane da samo u slučaju preke potrebe izlaze iz svojih domova.

(RTV, Srđan Basić)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.