Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mediji: Kosovo će u ponedeljak otvoriti ambasadu u Jerusalimu - | K-013 Portal

Mediji: Kosovo će u ponedeljak otvoriti ambasadu u Jerusalimu

kosovo otvara ambasadu u jerusalimu

Kosovo će u ponedeljak otvoriti ambasadu u Jerusalimu, javio je izraelski list "Izrael hajom" (Israel Hajom, Izrael danas).

Kako je navedeno ambasada Kosova će biti treća u Jerusalimu pošto su u tom gradu već otvorene ambasade SAD i Gvatemale.

Ceremoniji otvaranja u centralnom dalu Jerusalimu će prisutvovati izraelske i kosovske diplomate visokog ranga.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je krajem 2017. proglasio čitav Jerusalim kao samo izraelski i u maju 2018. godine je tamo otvorena američka ambasada, a samo dva dana kasnije i Ambasada Gvatemale.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i potom ga anektirao što medjunarodna zajednica nije priznala.

Skoro sve zemlje koje su uspostavile odnose s Izraelom imaju svoje ambasade u Tel Avivu.

Palestinci nameravaju da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države koja bi obuhvatila Zapadne obalu i pojas Gaze. Sve te teritorije osvojio je Izrael u pomenutom ratu.

Zapadna obala je okupirana, a pojas Gaze iz koga se izraelska vojska povukla i jevrejski naseljenici evakusiani 2005. godine je pod izraelskom blokadom.

Izrael i Kosovo su uspostavili diplomatske odnose 1. februara ove godine.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi je uspostavljanje odnosa označio kao važan istorijski korak koji odražava mnoge promene u regionu u proteklim mesecima.

On je rekao da se Kosovo zvanično "pridružilo krugu zemlja koje teže miru i stabilnosti i priznaju Izrael i Jerusalim kao izraelski glavni grad".

List "Izrael hajom" piše da su u čevrtak ministar spoljnih poslova Izraela Aškenazi i premijer Češke Republike Adrej Babiš prisustvovali otvaranju kancelarije ambasade te zemlje u Jerusalimu.

Istog dana se premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao sa Babišem i premijerom Madjarske Viktorom Orbanom u Jerusalimu i pohvalio obe zemlje što su otvorile kancelarije u tom gradu, rekavši da Izrael poštuje njihovu pomoć na medjunarodnoj sceni, "kao što rade istinski prijatelji".

Oba evropska lidera su doputovala u Izrael da saznaju nešto više o uspešnoj kampanji vakcinacije protiv kovida-19 u toj zemlji.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.