Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Medvedev: Ako Rusiju isključe sa globalne mreže imamo plan delovanja - | K-013 Portal

Medvedev: Ako Rusiju isključe sa globalne mreže imamo plan delovanja

dmitrij medvedem, runet, rusija

Isključivanje Rusije sa globalne mreže je verovatno, ali ako se takav scenario dogodi, vlasti imaju plan delovanja, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za ruske medije.

"Internet se, kao što znate, pojavio u određeno vreme i, naravno, ključna prava za kontrolu su u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, potencijalno, ako se dogodi nešto vanredno, ako neko potpuno izgubi glavu, tako nešto se može dogoditi. Upravo zato što su ključevi ovog kovčega u inostranstvu, naravno, imamo plan kako da postupimo u takvoj situaciji “, citiraju Medvedeva RIA Novosti.

Takođe je komentarisao ranije pretnje da će Rusiju isključiti iz sistema SVIFT međunarodnih plaćanja, podsećajući da je internet samo „pridev“ bankarstvu, te da Rusiju zbog toga „stalno plaše“.

"Čak smo morali da stvorimo sopstveni sistem za prenos informacija, ako se to iznenada dogodi (prekid veze) da bismo mogli da razmenjujemo elektronske poruke. Isto se potencijalno može desiti i sa internetom i tada nećemo imati pristup glavnim čvorovima ove mreže“, dodao je Dmitrij Medvedev.

Uzimajući u obzir takve rizike i rastuću ulogu interneta u pružanju državi važnih društvenih funkcija, usvojen je zakon o autonomnom upravljanju ruskim segmentom interneta (Runet) u slučaju vanrednih situacija.

Prva testiranja obezbeđenja stabilnog rada "Runeta", koja su završena novembru, pokazala su da su vlasti i telekom operateri spremni da efikasno reaguju na pretnje, rekao je ranije novinarima zamenik šefa Ministarstva za komunikacija Ruske Federacije, Aleksej Sokolov.

Testiranja za osiguranje stabilnog rada "Runeta" i javnih komunikacija su završena, a sprovelo ih je Ministarstvo za komunikacije zajedno sa drugim organima vlasti i telekom operaterima. Jedan od segmenta vežbe održan je u kompaniji "Rostelekom solar", gde je proučavana sajber-bezbednost elektroenergetskih postrojenja.

"Rezultati vežbi pokazali su nam da su, generalno, i vlast i telekom operateri spremni da efikasno reaguju na nastale rizike i pretnje, obezbede stabilno funkcionisanje interneta i telekomunikacione mreže", rekao je ranije zamenik šefa Ministarstva komunikacija.

Pored ostalog, učesnici su ispitivali i razradili nekoliko scenarija. Prvi od njih odnosi se na proveru integriteta i bezbednosti interneta u Ruskoj Federaciji u slučaju spoljnih negativnih uticaja.

Drugi scenario obuhvatao je pitanja osiguranja bezbednosti mobilnih pretplatnika, zaštitu ličnih podataka, mogućnost presretanja njihovog saobraćaja, SMS poruka i otkrivanje geolokacija.

Sokolov je takođe napomenuo da su proučavani rizici i ranjivosti "pametnih uređaja" implementiranih pomoću različitih tehnologija. U budućnosti se očekuje usavršavanje odbijanja potencijalnih mrežnih rizika u industrijskom kompleksu i sektoru saobraćaja.

Pored Ministarstva komunikacija u vežbe je bilo uključeno i Ministarstvo za vanredne situacije. Kako se navodi, razmatrani su scenariji u potencijalno kritičnim uslovima u komunikacijskim mrežama, kao i međuresorna koordinacija u takvim uslovima.

Prema Alekseju Sokolovu, scenariji su razrađivani nekoliko dana, a da je u ponedeljak nastupila njihova poslednja faza.

On je napomenuo da će se razvoj scenarija za osiguranje stabilnog rada "Runeta" nastaviti i u budućnosti na redovnoj osnovi.

Početkom novembra prošle godine, stupio je na snagu Zakon o održivom „Runetu“ (ruski segment interneta). Zakon je usmeren na zaštitu održivog rada interneta u Rusiji u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva.

Nove mere obezbeđuju da ne dođe do prekida interneta u Rusiji čak i ako se neprijateljske zemlje odluče da je u potpunosti isključe sa svetske mreže, kažu ruski zakonodavci.

Legislativa nazvana "Suvereni internet" u suštini zahteva od internet kompanija da instaliraju opremu koju obezbeđuje Vlada, a koja omogućuje protok saobraćaja samo preko servera lociranih i registrovanih u Rusiji. Ovo će omogućiti nesmetanu komunikaciju i razmenu podataka između ruskih korisnika ako iznenada budu odsečeni od servera koji se nalaze u inostranstvu.

Ovaj korak će pomoći da se zemlja odbrani od sajber napada, koji postaju sve štetniji i rasprostranjeniji. Zakonodavci su takođe naveli da će propisi osigurati da ruski segment veba, "Runet" i dalje nesmetano funkcioniše ako bude izolovan od ostatka sveta.

Pružaoci internet usluga od sada moraju takođe provoditi redovne testove i vežbe sajber bezbednosti. Šef odbora za informatiku u Državnoj dumi, donjeg doma parlamenta, Leonid Levin, rekao je da ovi testovi "neće primetiti obični korisnici". Cena pristupa internetu neće porasti, jer će opremu platiti država, dodao je on.

Zakonom je predviđeno da "Runet" bude u mogućnosti da funkcioniše nezavisno od ostatka sveta u slučaju globalnog kvara ili namernog isključenja sa interneta. Mere kojima se osigurava stabilnost interneta uključuju stvaranje nacionalnog DNS sistema koji pohranjuje sve nazive domena i odgovarajuće IP adrese.

Novi zakon je razrađen kao odgovor na novu američku sajber strategiju koja optužuje Rusiju, zajedno s Kinom, Iranom i Severnom Korejom, da koristi sajber alate za “podrivanje” njene ekonomije i demokratije. U strategiji se takođe preti teškim posledicama za bilo koga ko sprovodi sajber aktivnosti protiv SAD.

Autonomni sistem će osigurati da se Rusija ne suoči sa potpunim isključenjem sa interneta ako odnosi sa Zapadom u potpunosti dožive slom, a SAD počnu sa ukidanjem ruskih IP adresa sa globalnog interneta.

Tadašnji američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu koja mu je omogućila da preuzme kontrolu nad svim komunikacijama na američkom tlu, uključujući i one ključne za normalno funkcionisanje interneta.

Američka agencija za nacionalnu bezbednost izazvala je trodnevni prekid interneta u Siriji u novembru 2012. godine, izjavio je za magazin "Wired" Edvard Snuden, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA). Kako se navodi NSA hakeri su slučajno 'iskopčali' jedan od glavnih rutera dok su pokušavali da instaliraju špijunski softver na njega.

Projekat je osmišljen tako da osigura rad interneta, ako iz inostranstva postoji opasnost za njegovo funkcionisanje. Tako se predviđa stvaranje centra za praćenje i upravljanje javnom komunikacijskom mrežom u "Roskomnadzoru". Osiguraće se dostupnost komunikacijskih usluga u bilo kojoj "vanrednoj" situaciji, te će takođe koordinisati rad operatora u takvim slučajevima.

Prema dokumentu, informacije državnih organa i preduzeća će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekom operateri će biti oslobođeni obaveze da ograniče pristup sajtovima sa zabranjenim podacima.

"Roskomnadzor" će koordinisati aktivnosti na osiguranju funkcionisanja interneta u zemlji.

(Vostok)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.