Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministri EU o otvaranju poglavlja sa Srbijom - | K-013 Portal

Ministri EU o otvaranju poglavlja sa Srbijom

otvaranje poglavlja sa srbijom

Ministri evropskih i spoljnih poslova Evropske unije raspravljaće danas o izgledima za otvaranje novih pregovaračkih klastera u pregovorima sa Srbijom i o drugim predstojećim koracima u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji, saznaje Radio-televizija Srbije u Briselu.

Današnja debata na sastanku u Briselu trebalo bi da pripremi teren za odluke koje se očekuju u decembru, pre svega o mogućem početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i o otvaranju pregovaračkih poglavlja, odnosno klastera, sa Srbijom, prenose diplomatski izvori.

Do ove debate dolazi nakon što je Evropska komisija u okviru godišnjeg izveštaja o Srbiji preporučila otvaranje klastera 3 o konkurentnosti i inkluzivnom rastu i klastera 4 o zelenoj agendi i održivoj povezanosti.

Srbija već dve godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje zbog ocene većeg broja zemalja članica da nije ostvaren dovoljan napredak u ključnoj oblasti vladavine prava.

Sastanak u utorak biće važan pokazatelj raspoloženja zemalja članica i njihove spremnosti da prihvate ocenu Evropske komisije, po kojoj je Srbija napravila određene pomake u vladavini prava i ujedno ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4, navode diplomatski izvori.

Evropska komisija i zemlje članice se nadaju da bi ishod nedavno održanih izbora u Bugarskoj mogao da pomogne da se pre kraja godine ukloni blokada koju je Sofija stavila na pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom, zbog bilateralnog spora u vezi sa tumačenjem istorije.

Bugarski veto za Skoplje je prošle godine, posredno, zaustavio i pregovore sa Albanijom. Zbog tog spora zemlje članice nisu uspele da se dogovore ni o tekstu zaključaka o proširenju, koji prošle godine prvi put nisu usvojeni.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.