Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na Dan jedinstva Putin proglasio da će Krim zauvek biti deo Rusije - | K-013 Portal

Na Dan jedinstva Putin proglasio da će Krim zauvek biti deo Rusije

vladimir putin, krim

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na Krimu, gde je boravio povodom Dana narodnog jednistva, da će ta oblast uvek biti deo Rusije.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, posle svrgavanja proruskog predsednika Ukrajine, a zapadne zemlje smatraju taj potez nelegitimnim.

Putin je danas u Sevastopolju, gde se nalazi ruska crnomorska flota, hvalio pripajanje.

„Naša zemlja je povratila svoje istorijsko jedinstvo. Ova živa i neraskidiva veza se posebno oseća naravno ovde u Sevastopolju na Krimu“, rekao je Putin.

„Oni su sada zauvek sa Rusijom, to je suverena, slobodna i nepokolebljiva volja naroda, celog našeg naroda“, rekao je on.

Dan narodnog jedinstva ustanovljen je u znak sećanja na proterivanje 1612. poljsko-litvanskih snaga koje su okupirale Moskvu. Praznuje se od 2005. godine, umesto praznika posvećenog boljševičkoj revoluciji.

Taj dan je takodje bio prilika za nacionalističke antiimigranske marševe ali vlasti Moskve su zabranile takva okupljanja u glavnom gradu ove godine.

Oko 20 ljudi je privedeno dok su pokušavali da se okupe u stanici moskovske podzemne želzenice za nacionalističke demonstracije, prenela je grupa OVD-Info koja prati političke demonstracije i hapšenja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.