Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Navaljni, Greta Tunberg i SZO među nominovanima za Nobelovu nagradu za mir - | K-013 Portal

Navaljni, Greta Tunberg i SZO među nominovanima za Nobelovu nagradu za mir

nobelova nagrada za mir

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg i Svetska zdravstvena organizacija nalaze se među nominovanima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, prenosi "Rojters".

Nominaciju za Nobelovu nagradu za mir mogu da podnesu članovi vlade i parlamenta, univerzitetski profesori, ali i prethodni laureati.

Norveški Nobelov komitet, koji odlučuje ko će dobiti nagradu, ne komentariše nominacije, držeći u tajnosti imena predlagača, ali predlagači mogu da otkriju svoje izbore.

Prema Rojtersovom istraživanju, norveški poslanici nominovali su Gretu Tunberg, Alekseja Navaljnog i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

Oni su naveli da je švedska tinejdžerka Greta Tunberg jedna od "najistaknutijih aktivistkinja u borbi protiv klimatske krize i da je sa pokretom "Petkom za budućnost" inspirisala milione ljude širom sveta da izađu na protest.

Ističu da je naporno radila da bi političarima otvorila oči pred klimatskom krizom i da njena borba za poštovanja Pariskog sporazuma predstavlja i doprinos miru.

"Aleksej Navaljni nominovan je zbog napora za mirnu demokratizaciju Rusije", naveo je bivši norveški ministar Ola Elvestuen.

Svetska zdravstvena organizacija je nominovana zbog globalne inicijative te organizacije za pravednu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv koronavirusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

Ko je još nominovan

Nominovane su i beloruske aktivistkinje - Svetlana Tihanovska, Marija Kolesnikova, Veronika Tsepkalo.

"One su nominovane zbog borbe za poštene izbore i inspiraciju za mirni otpor" rekao jedan od predlagača, poslanik u norveškom parlamentu Geir Sigbjoern Toskedal.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda nominovao je belorusku opozicionarku Svetlanu Tihanovsku na Nobelovu nagradu za mir, potvrđeno je Rojtersu.

Tihanovska je posle predsedničkih izbora, održanih 9. avgusta prošle godine, napustila zemlju i od tada živi u Litvaniji, a Nauseda je svojim predlogom želeo da pruži podršku borcima za demokratske promene u Belorusiji, rekao je izvor britanske agencije.

Među ostalim kandidatima su i bivši američki predsednik Donald Tramp, NATO i UN agencija za izbeglice (UNHCR).

Nominacije za Nobelovu nagradu za mir podnose se do 31. januara, a ime laureata saopštava se u oktobru.

Koja je pozadina Nobela za mir

Nobelova nagrada je jedna od najvažnijih svetskih nagrada.

Pokrenuta je u skladu sa voljom švedskog pronalazača Alfreda Nobela, prvom nagradom koja je dodeljena 1901. godine.

Nobelove nagrade dodeljuju se u nekoliko kategorija ljudima koji su u prethodnih 12 meseci doneli najveću korist čovečanstvu.

Lauerati svake Nobelove nagrade dobijaju: Nobelovu diplomu, koja je jedinstveno umetničko delo, Nobelovu medalju i novčanu nagrada koja se deli između pobednika kada je dobije više njih.

Bilo je i godina kada nagrada nije dodeljena - uglavnom tokom dva svetska rata.

Pravila Nobelove fondacije navode da, ako niko ne zaslužuje nagradu u određenoj kategoriji, ona se ne dodeljuje i njen novac se zadržava za sledeću godinu.

(Rts)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.