Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obustavljeno korišćenje aviona Boing 777 jer su delovi letelice otpadali tokom leta - | K-013 Portal

Obustavljeno korišćenje aviona Boing 777 jer su delovi letelice otpadali tokom leta

boing 777 max denver

Američki regulatori najavili su juče dodatne inspekcije aviona Boing 777 koji koriste isti tip motora koji je zbog kvara dan ranije doveo do otpadanja delova aviona iznad Denvera, a Japan je obustavio njihovu upotrebu dok razmatra koje mere treba preduzeti.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je saopštila da će izdati hitnu direktivu kojom će se naložiti pojačani pregledi aviona Boing 777 s motorima Pratt & Whitney 4000.



Regulatorni potezi koji uključuju motore Pratt & Whitney 4000 usledili su nakon što je Boing 777 Junajted erlajnsa u subotu bezbedno sleteo na međunarodni aerodrom Denver nakon što mu je otkazao desni motor.

Na slikama koje je policija objavila u Brumfildu, u državi Kolorado, videli su se ostaci aviona, krhotine motora na zemlji i travnjaku, a videosnimci pokazuju kako gori motor, avion obavijen crnim dimom i sl.

Kompanija Boing je saopštila u nedelju da avio-prevoznicima preporučuje obustavljanje rada 69 Boinga 777 kojis e trenutno koriste i 59 u skladištu sve dok FAA ne utvrdi odgovarajući protokol inspekcije.

Junajted erlajns je juče rekao da će dobrovoljno i privremeno ukloniti svoja 24 aktivna aviona tog tipa iz svog rasporeda.

Japansko ministarstvo saobraćaja naložilo je svojim avio-kompanijama da obustave upotrebu Boinga 777 dok razmatra da li će preduzeti dodatne mere.

Ministarstvo je reklo da se 4. decembra JAL-ov let od avio-luke Naha do međunarodnog aerodroma Tokio vratio zbog kvara na levom motoru oko 100 kilometara severno od aerodroma Naha. Taj avion je iste starosti kao i 26 godina star avion Junajted erlajnsa koji je učestvovao u subotnjem incidentu.

Junajted je jedini američki operater tih aviona, prema FAA-u. Ostale avio-kompanije koje ih koriste su u Japanu i Južnoj Koreji, rekla je američka agencija.

Na temelju početnih informacija zaključili su da bi trebalo povećati interval pregleda za šuplje lopatice ventilatora koje su jedinstvene za ovaj model motora, a koristi se samo na avionima Boing 777.

(Index.hr)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.