Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Opek plus neznatno smanjio prozvodnju nafte, uz pad cena - | K-013 Portal

Opek plus neznatno smanjio prozvodnju nafte, uz pad cena

opek plus, proizvodnja nafte

Opek i združene zemlje proizvodjači nafte, medju kojima i Rusija, odlučili su danas da malo smanje isporuke tog energenta globalnoj privredi, ističući nezadovoljstvo jer strahovanja zbog recesije utiču na smanjenje cena nafte i goriva.

Današnjom odlukom ukinuto je gotovo simbolično povećanje isporuka od 100.000 barela dnevno u septembru.

U sedištu grupe u Beču 13 članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opek) predvodjene Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera na čelu sa Rusijom održalo je danas video konferenciju da prilagode kvote za oktobar.

Proizvodjači kao što su Saudijska Arabija odupirali su se pozivima američkog predsednika Džozefa Bajdena da isporučuju više nafte da bi smanjili cene goriva i opterećenje za potrošače.

Opek plus je ostao pri opreznim povećanjima da nadokandi velika smanjenja tokom pandemije kovida-19, koja su konačno uravnotežena u avgustu.

Od tada su zbog sve veće zabrinutosti oko pada buduće tražnje pale cene od vrhunca dostignutog u junu od više od 120 dolara po barelu. To je pogodilo kase zemalja Opeka plus ali je bilo dobro za vozače u SAD pošto su smanjene cene na benzinskim pumpama.

Malo smanjenje isporuka nafte u oktobru je samo delić od 43,8 miliona barela dnevno što su ciljevi Opeka plus, ali je odluka bila suprotna predvidjanima mnogih analitičara da neće biti smanjenja.

Cene nafte su skočile posle te objave.

Cena američke nafte porasla je 3,3 odsto na 89,79 dolara po barelu, dok je referentna medjunarodna nafta Brent porasla 3,7 odsto na 96,50 dolara po barelu, posle te odluke.

Cene nafte su oscilirale poslednjih meseci. Strahovi od recesije su ih gurali na dole dok su brige oko gubitka ruske nafte zbog sankcija oko ruske invazije na Ukrajinu gurale cene na gore.

U poslednje vreme strahovi od recesije su prevladali. Ekonomisiti u Evropi očekuju recesiju na kraju godine zbog skoka inflacije podstaknute troškovima energije, dok su oštre restrikcije u Kini radi zaustavljanja širenja korona virusa pogodile rast u toj zemlji, vodećoj svetskoj privredi.

Ministri energije kartela Opek plus rekli su danas da je njihovo povećanje proizvodnje u septembru od 100.000 barela dnevno bilo samo za taj mesec i da bi grupa mogla da se sastane bilo kad ako ima razvoja dogadjaja na tržištu.

Grupa je navela da predsednik može da sazove vanredni sastanak bilo kada pre zakazanog sastanka za 5. oktobar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.