Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvorena najduža solarna biciklistička staza na svetu - | K-013 Portal

Otvorena najduža solarna biciklistička staza na svetu

solarna biciklisticka staza

Najduža solarna biciklistička staza na svetu koja proizvodi električnu energiju otvorena je u selu Martensdijk, blizu Utrehta u Holandiji.

Ova staze je napravljena od betonskih blokova koji su prekriveni tankom zaštitnom providnom oblogom kroz koju prodire sunčeva svetlost do solarnih ćelija koje su ugrađene u blokove. Dugačka je 330 metara i može da proizvede električnu energiju koja je dovoljna za napajanje 40 domova.

Prema pisanju stranih medija ovaj pilot projekat urađen je kako bi se utvrdilo da li takvi putevi, sa dvostrukom namerom, mogu da se koriste za generisanje struje iz solarne energije.

Pokrajina Utreht teži ka tome da smanji emisiju ugljenika, a u tome će u velikoj meri pomoći ova staza koja na jedinstven način povezuje ciljeve održive energije s prevozom bez emisije štetnih gasova.

“Želimo da budemo klimatski neutralni do 2040. godine, tako da se onda morate usuditi da koristite inovacije, a ovo je vrlo inovativno”, rekao je pokrajinski funkcioner Arne Šadele.

Čast da se prvi provozaju ovom stazom imali su učenici osnovne škole iz ovog mesta.

U Holandiji postoje još dve solarne biciklističke staze i čini se da će ih biti sve više. U Južnoj Koreji biciklistička staza nadkrivena je solarnim panelima. Ova staza se nalazi usred auto-puta, duga je 32 kilometra, štiti vozače od sunca, a istovremeno i generiše električnu energiju.

(Energetskiportal)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.